Parijs/Brussel

Aanslagplegers wilden op Schiphol wapens verbergen’

Twee terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 waren op die dag ook op vliegveld Schiphol. Ze waren op de Nederlandse luchthaven om te kijken of ze wapens en explosieven konden verbergen.

Het gaat onder meer om de Syrische Zweed Osama Krayem die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en in Brussel. In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs werd zijn DNA gevonden in safehouses die werden gebruikt tijdens de voorbereidingen van de terreurdaden in de Franse hoofdstad.

Tijdens de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 zou de Syrische Zweed een bom moeten hebben laten ontploffen in de Brusselse metro, maar hij krabbelde toen terug. Krayem werd vorig jaar april opgepakt.

De twee terroristen waren een paar uur voordat de aanslagen in Parijs plaatsvonden – waarbij 129 doden vielen en honderden gewonden – met de bus van Brussel naar Amsterdam gereisd. Krayem heeft naar eigen zeggen twee uur op Schiphol rondgelopen om te zoeken naar bagagekluizen die groot genoeg waren om de wapens en explosieven in op te slaan. Volgens hem is dat niet gelukt. (AFP)