Opinie

Mohammed Benzakour: Stem op distantie en rust

Zijn bijen, vissen en vogels u lief, dan stemt u op de partij die luistert naar de hartslag van de planeet.

„Onze aarde heeft kanker. Ik heb ook kanker. En de meeste mensen met kanker gaan dood […] We moeten zuinig zijn op onze planeet, en als jullie net zo denken als een astronaut, ga je van de aarde houden zoals anderen niet kunnen.”

Dit waren de laatste, indrukwekkende woorden van Wubbo Ockels. Op zijn sterfbed. Anders dan Haagse politici was hij in staat de Aarde te bezien vanaf grote afstand.

In Den Haag buitelen politici straatvechtend over elkaar heen, in de ban van banaliteiten en wanen, aangejaagd door pers en polls. Behalve destructief, heeft het grossieren in populistische prietpraat ons stilaan het zicht ontnomen op het grote geheel. De dreiging voor de mensheid is de hoofddoek noch het paasei van de Hema. Evenmin Zwarte Piet. Het echte gevaar is dat we staan te rammen op een slurf en niet doorhebben dat er een olifant aan vastzit. Tijd voor distantie. Tijd voor rust en bezinning. Dan volgt vanzelf het besef hoeveel kostbare tijd we al verspild hebben aan lariekoek. Op wie ik woensdag ga stemmen, houd ik voor mezelf.

Mohammed Benzakour, socioloog, schrijver, imker