Opinie

Maxim Februari: ChristenUnie waakt over de rechtsstaat

Wil je de rechtsstaat in het digitale tijdperk behouden, dan stem je op de ChristenUnie.

Door nieuwe technologieën verandert er van alles op het gebied van democratie en recht. De democratie verandert zodra we politieke beslissingen niet meer baseren op wat mensen willen, maar op wat ze doen. Zodra we bijvoorbeeld de macht niet meer verdelen op basis van verkiezingen, maar met behulp van data-analyse, en dus op grond van gedrag.

De rechtsstaat verandert als wetten en regels niet langer op papier worden gezet, maar steeds vaker worden opgenomen in het script van de dingen, in de software van auto’s en steden zelf.

Politieke partijen moeten nu keihard werken aan checks and balances in een technologisch tijdperk. Zorgen voor rechtsstatelijke bescherming, oftewel de bescherming van de burger tegen de macht. Maar dat doen ze niet. Ze laten met hun programma’s zien dat ze überhaupt geen zier om die hele rechtsstaat geven. PVV, VVD en SGP zijn de ergsten.

Uit onderzoek van de Orde van Advocaten blijkt dat slechts één partijtje moedig standhoudt: de ChristenUnie. De partij heeft misschien ook geen visie op de digitale staat, maar ze ziet wel als enige debeschermenswaardigheid van rechtsstatelijke principes. En daarom vestig ik mijn hoop op de ChristenUnie.

Maxim Februari, columnist en jurist, schrijft veel over privacy en technologie.