Marine Le Pen stapt op als Fransen geen ‘Frexit’ willen

Presidentskandidaat „Als de Fransen in de EU willen blijven, kan niets van mijn project uitgevoerd worden”, zegt Le Pen. „Ik verzoek ze dan een andere leider te zoeken.”

Marine Le Pen treedt af als president als het haar niet lukt Frankrijk los te koppelen van de Europese Unie. Als door haar gewenste onderhandelingen met Brussel over „meer soevereiniteit” niet slagen en de Fransen in een door haar uitgeschreven referendum over een Franse uittreding (Frexit) tegen haar plannen stemmen, „dan verzoek ik ze een andere leider te kiezen”.

Dat zei Le Pen, presidentskandidaat voor het nationaal-populistische Front National, deze week in een gesprek met NRC en journalisten van enkele andere Europese media waarin ze haar draaiboek voor een EU-vertrek uit de doeken deed.

Le Pen gaat in de meeste peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen op kop. Ze zou de eerste ronde op 23 april met meer dan een kwart van de stemmen kunnen winnen, maar twee weken later zou ze het volgens de huidige cijfers afleggen tegen haar belangrijkste uitdagers, de partijloze vrijzinnig liberaal Emmanuel Macron en François Fillon van de centrum-rechtse Republikeinen.

„Als de Fransen in de EU willen blijven, dan kan niets van mijn project uitgevoerd worden”, zei Le Pen in het vraaggesprek over dit scenario. „Ik ben er niet om op het pluche te blijven plakken.”

In haar onderhandelingen met Brussel over terugkeer van „territoriale, economische monetaire en wetgevende soevereiniteit” rekent ze op steun van landen in Zuid-Europa die volgens haar net als Frankrijk lijden onder de te sterke euro. „De euro is niet ziek maar dood”, zei ze in haar campagnehoofdkwartier in Parijs. De terugkeer van de franc moet volgens haar in combinatie met „intelligent protectionisme” de Franse concurrentiepositie tegenover vooral Duitsland verbeteren.

Frankrijk maakt zich op voor een herschikking van de politiek. Voor het eerst sinds de instelling van de Vijfde Republiek in 1958 bestaat de kans dat de twee traditionele machtsblokken, de van oorsprong gaullistische Republikeinen en de socialisten, niet de tweede stemronde halen. Le Pen: „De Fransen zijn bezig een nieuwe breuklijn af te dwingen tussen voorstanders van globalisering en patriotten.”

Interview Marine Le Pen pagina 20-21