Opinie

Maria Bakker:PvdA trekt farmaceut het hardst aan zijn jas

Ben je voor betaalbare medicijnen, dan stem je PvdA.

Ik ben een gespecialiseerd verpleegkundige in een gespecialiseerd ziekenhuis, het luxe segment in de zorg, zeg maar. Van bezuinigingen op de werkvloer merk ik dan ook niet zo veel.

Mijn salaris is niet slecht en er zijn doorgaans voldoende middelen om mijn werk naar behoren te doen – in tegenstelling tot in verpleeghuizen en in de wijk- en buurtzorg.

Ik wil u wijzen op de prijs van revolutionaire nieuwe medicatie, ontwikkeld om kanker te bestrijden. Deze medicijnen zijn nu bijna onbetaalbaar en zullen op niet al te lange termijn helemaal onbetaalbaar worden. Veel van deze medicijnen wachten, ongeduldig, tot ze veel levens kunnen gaan redden. Maar dan moeten ze wel betaalbaar blijven.

Dat een gedreven en gepassioneerde ontwikkelaar ruim wordt beloond voor het uitvinden van dit soort bijzondere middelen, begrijp ik. Echter, al te vaak houdt de farmaceutische industrie de prijs te lang kunstmatig hoog – en pakt zo het grote geld. In deze gevallen moet de overheid hard op de rem trappen.

Van alle partijen benoemt de PvdA dat voornemen, om de farmaceut aan zijn jasje te trekken, het sterkst.

Laat de nieuwe medicatie tegen een fatsoenlijke prijs op de markt komen. Dan houden we meer geld over voor de zorg in bijvoorbeeld verpleeghuizen en wijk- en buurtzorg. Dan ook zijn deze medicijnen beschikbaar voor iedereen die ze nodig heeft.

Maria Bakker werkt als oncologisch verpleegkundige.