‘Maleisië en Noord-Korea gaan terugkeer reizigers bespreken’

Negen Maleisiërs zitten sinds begin deze week vast in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Onderzoekers controleren de kliniek op het vliegveld van Kuala Lumpur op resten van het zenuwgas VX.
Onderzoekers controleren de kliniek op het vliegveld van Kuala Lumpur op resten van het zenuwgas VX. Foto Farzy Ismail / EPA

Maleisië en Noord-Korea starten binnen enkele dagen officiële onderhandelen over de repatriëring van negen Maleisiërs die worden vastgehouden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dat heeft de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Anifah Aman zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Volgens Aman hebben de Noord-Koreanen laten weten dat ze klaar zijn om in gesprek te gaan:

“Ze willen beginnen met praten. We weten nog niet wat hun eisen zijn, we moeten uitvinden wat we kunnen doen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.”

Dinsdag kondigde Noord-Korea aan dat Maleisiërs het land niet meer mogen verlaten. De Maleisische premier Najib Rizak bepaalde daarop dat ook zijn land geen Noord-Koreanen meer laat vertrekken.

Diplomatieke strijd

De twee Aziatische landen zijn sinds enkele weken verwikkeld in een diplomatieke strijd. Die begin met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim Jong-nam werd op 14 februari op het vliegveld in de Maleisische stad Kuala Lumpur omgebracht met het zenuwgas VX. Begin deze maand schortte Maleisië het visumvrij reizen voor Noord-Koreanen op. Later zetten beide landen elkaars ambassadeur uit.

Lees ook: Was Isah goedgelovig, of een Noord-Koreaanse spion?

Twee vrouwen die op bewakingsbeelden te zien waren terwijl zij Kim Jong-nam VX in het gezicht smeerden, zijn inmiddels aangehouden. De vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, zijn in Maleisië aangeklaagd voor de moord op de Noord-Koreaan.

Zuid-Korea vermoedt dat de vrouwen opereerden in opdracht van Noord-Korea. Vier nog voortvluchtige Noord-Koreaanse verdachten zouden werken voor de regering in Pyongyang.