‘Maleisië en Noord-Korea gaan terugkeer reizigers bespreken’

Negen Maleisiërs zitten sinds begin deze week vast in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Onderzoekers controleren de kliniek op het vliegveld van Kuala Lumpur op resten van het zenuwgas VX. Foto Farzy Ismail / EPA

Maleisië en Noord-Korea starten binnen enkele dagen officiële onderhandelen over de repatriëring van negen Maleisiërs die worden vastgehouden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dat heeft de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Anifah Aman zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Volgens Aman hebben de Noord-Koreanen laten weten dat ze klaar zijn om in gesprek te gaan:

“Ze willen beginnen met praten. We weten nog niet wat hun eisen zijn, we moeten uitvinden wat we kunnen doen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.”

Dinsdag kondigde Noord-Korea aan dat Maleisiërs het land niet meer mogen verlaten. De Maleisische premier Najib Rizak bepaalde daarop dat ook zijn land geen Noord-Koreanen meer laat vertrekken.

Diplomatieke strijd

De twee Aziatische landen zijn sinds enkele weken verwikkeld in een diplomatieke strijd. Die begin met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim Jong-nam werd op 14 februari op het vliegveld in de Maleisische stad Kuala Lumpur omgebracht met het zenuwgas VX. Begin deze maand schortte Maleisië het visumvrij reizen voor Noord-Koreanen op. Later zetten beide landen elkaars ambassadeur uit.

Lees ook: Was Isah goedgelovig, of een Noord-Koreaanse spion?

Twee vrouwen die op bewakingsbeelden te zien waren terwijl zij Kim Jong-nam VX in het gezicht smeerden, zijn inmiddels aangehouden. De vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, zijn in Maleisië aangeklaagd voor de moord op de Noord-Koreaan.

Zuid-Korea vermoedt dat de vrouwen opereerden in opdracht van Noord-Korea. Vier nog voortvluchtige Noord-Koreaanse verdachten zouden werken voor de regering in Pyongyang.

    • Vincent Sondermeijer