Opinie

Luuk van Middelaar: De schande die moet worden uitgewist

Wil je dat Poetin méér greep op Europa krijgt, dan stem je op Wilders of Baudet.

Wil je niet dat Poetin het hier voor het zeggen krijgt, dan stem je op VVD, PvdA, D66 of GroenLinks. Want alleen deze vier partijen steunden vorige maand in de Tweede Kamer de ratificatie van het Oekraïneverdrag. Deze stemming was de geopolitieke toetssteen waarlangs PVV, SP maar ook Buma’s CDA faalden. Bovendien, zo vaak slaan kwesties van oorlog en vrede niet binnen in Den Haag.

Poetin wil, net als Le Pen, Wilders en Baudet, de Europese Unie opblazen. Hoe verdeelder en zwakker wij zijn, hoe sterker de Rus is. Alles haalt hij uit de kast: hacking, nepnieuws, intimidatie, propaganda, oppoken van nationalisme, financiering van anti-Europese partijen. Trump in het Witte Huis was een klapper.

Dit geweld vraagt van democratisch Europa om een gesloten front. Stoere woorden tellen niet, daden wel. Kort nadat Moskou de Krim afpakte van Oekraïne, sloten de 28 EU-landen een akkoord met het land. Drie jaar later staat uitgerekend Nederland – aan boord van de getroffen MH17 zaten 298 mensen van wie er 193 de Nederlandse nationaliteit hadden – als enige niet voor onze handtekening. Dit is een schande die enkel VVD, PvdA, D66 en GroenLinks willen uitwissen. Wat ik woensdag 15 maart stem, houd ik in vrijheid voor mezelf.

Luuk van Middelaar is columnist van NRC Handelsblad, politiek filosoof en hoogleraar Europees Recht en EU-studies.