Liever bellen met de psycholoog

Bij haar oude werkgever schreef ze het plan, maar het mogen uitvoeren: ho maar. Daarom ging ggz-psycholoog Tineke Zondervan (53) drie jaar geleden haar eigen weg. Samen met compagnon Maurits Mulder (59) startte ze Kolibrie Psychotherapie. Vanuit de wens de geestelijke gezondheidszorg „eens flink op te schudden”.

In de praktijk, waar tien mensen op flexibele basis werken, vormt de telefoon een cruciaal onderdeel van de behandeling. Of liever: de professionele afstand die ermee gecreëerd kan worden. „Uit onderzoek blijkt dat een cliënt makkelijker over problemen praat wanneer hij de therapeut niet ziet”, aldus Zondervan. „Ook is het percentage dat langs deze weg terug- of uitvalt lager.”

Circa 75 cliënten boven de 18 jaar staan bij Kolibrie onder behandeling. Ze ziet burn-outs, cocaïne-verslavingen, relatieproblemen en gevallen van eenzaamheid. „Veel zelfbeeldproblematiek”, aldus de psychologe. „Mensen die maar blíjven doorgaan.”

Anders dan bij de „klassieke ggz” heeft Kolibrie geen wachtlijst, zegt de eigenaresse. Op de dag van aanmelding wordt direct contact opgenomen. Twee dagen later vindt de intake plaats in het kantoor op bedrijventerrein Brainpark. De daadwerkelijke behandeling begint binnen een week. Telefonische gesprekken worden afgewisseld met online hulpmodules. Als daar behoefte aan is, vinden gesprekken face to face plaats of via beeldbellen.

„We verlenen bijstand op de moeilijke momenten”, vervolgt ze. „Een gesprek van een kwartier kan dan al genoeg zijn.” Vandaar dat Zondervan geregeld aan de telefoon hangt met zakenlui die de wereld rondvliegen.

In de opstartfase was het hard leuren. Om ervoor te zorgen dat huisartsen en medisch specialisten cliënten naar Kolibrie gingen doorverwijzen. Bij zorgverzekeraars zodat behandelingen werden vergoed. En vanwege alle papieren en certificeringen.

Winst wordt er nog niet gemaakt. Dat moet dit jaar gaan gebeuren. Zondervan ziet groeikansen binnen het bedrijfsleven. „We kunnen werknemers jaarlijks een vitaliteitsscan geven, om burn-outs vroeg op te sporen.”