Landingsrechten toestel Cavusoglu ingetrokken

Een andere Turkse minister heeft daarop besloten om met de auto naar Rotterdam te komen.

Foto Felipe Trueba / EPA

Het kabinet geeft het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu geen toestemming te landen. Dat staat in een verklaring op de site van de Rijksoverheid. De Turkse minister van Familiezaken - die ook naar Nederland zou komen - heeft daarop besloten om met de auto naar Nederland te komen, zo meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Volgens de verklaring was Nederland in overleg met Turkije voor een oplossing in de kwestie die afgelopen dagen speelde rond Cavusoglu’s geplande bezoek aan Rotterdam. Die besprekingen werden echter stop gezet nadat Cavusoglu dreigde met harde maatregelen als hij Nederland niet in mocht, staat op de site van de Rijksoverheid:

“Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk. Daarop heeft Nederland laten weten de landingsrechten in te trekken.”

Lees ook: Campagne voeren in het buitenland, hoe ongewoon is dat?

De Nederlandse regering zegt de gang van zaken “te betreuren”, en “voorstander te blijven van overleg met Turkije”. In de verklaring benadrukt het kabinet dat de twee landen een “vriendschappelijke relatie hebben”, waarbinnen “is gezocht naar een acceptabele oplossing”.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde op de tv-zender CNN Türk woest op het Nederlandse besluit. “Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten.” Een woordvoerder van het Turkse consulaat kon tegenover NRC nog geen reactie geven.

Openbare orde

Het leek eerder nog onwaarschijnlijk dat Nederland de Turkse minister zou weren. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat hij geen opdracht zou geven “de minister van een NAVO-bondgenoot op Schiphol in de boeien te slaan”.

Volgens het kabinet heeft ook het feit dat Cavusoglu’s bezoek een gevaar is voor de openbare orde, een rol gespeeld in het besluit hem te weren:

“De Nederlandse regering heeft geen bezwaar tegen bijeenkomsten in ons land om hen [over het referendum] te informeren. Maar deze bijeenkomsten mogen niet bijdragen aan spanningen in onze maatschappij en iedereen die een bijeenkomst wil beleggen dient zich te houden aan aanwijzingen van het bevoegd gezag zodat openbare orde en veiligheid kunnen worden gegarandeerd. Geconstateerd moet worden dat de Turkse regering die regels in deze kwestie niet wil respecteren.”

Referendum

Cavusoglu voert campagne voor president Erdogan, wiens machtspositie binnenkort via een referendum verstevigd kan worden. In Duitsland ondervond hij daarbij ook al hinder van de autoriteiten. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb lieten weten niet blij te zijn met Cavusoglus bezoek aan Nederland, waar de minister aanvankelijk van plan was te spreken in een zalencentrum in Hoogvliet, in de gemeente Rotterdam.

Die bijeenkomst werd afgeblazen nadat de eigenaar van het complex zich terug trok. Ook andere zalen en het Marriot-hotel in Rotterdam wilden Cavusoglu geen onderdak verlenen. Daarna ontstond het plan dat de minister zijn rede zou houden op het balkon van het Turkse consultaat in Rotterdam - Turks grondgebied - maar ook dat ging niet door. Vanavond zou Cavusoglu alsnog spreken in de woning van de Turkse consul in de Rotterdamse wijk Hillegersberg.