In Eindhoven ging het debat zaterdagmiddag over ‘zuidelijke thema’s’

Het debat ging over ‘zuidelijke’ thema’s, zoals drugscriminaliteit. De lijsttrekkers gebruikten het debat om de onderlinge verhoudingen in de peilingen nog even lekker expliciet te maken.

Rutte, Klaver, Roemer, Pechtold, Buma en Asscher tijdens het Debat van het Zuiden waar zes lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.
Rutte, Klaver, Roemer, Pechtold, Buma en Asscher tijdens het Debat van het Zuiden waar zes lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Foto Martijn Beekman / ANP\

VVD-lijsttrekker Mark Rutte was vorig jaar met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Eindhoven, ze bezochten samen de high tech campus daar. Het klonk alsof Rutte haar op schoolreisje had mee genomen. ‘Ze vond het geweldig, zoiets kennen wij in Duitsland niet!’ De volgende keer zou hij haar meenemen naar Maastricht, Helmond, Bergen op Zoom, kortom, het geweldige zuiden van Nederland.

Het is één van de voorbeeldjes van hoe blij alle lijsttrekkers wel niet met het zuiden van het land zijn. De één woont er nog, de ander komt er vandaan, liefde alom. Zaterdagmiddag deden de leiders van zes politieke partijen (VVD, CDA, D66, de SP, PvdA en GroenLinks) in Eindhoven mee aan het Debat van het Zuiden, georganiseerd door Omroep Brabant en Limburg 1.

Het debat ging over ‘zuidelijke’ thema’s: drugscriminaliteit, de ontwikkeling van het platteland en hoe de economie van Brabant en Limburg gestimuleerd moet worden. Op zich ging het er vriendelijk aan toe, ontspannen, met een paar harde onderlinge opmerkingen die de kijker ineens weer aan de werkelijkheid herinnerde: over vier dagen zijn de verkiezingen.

Vooral Brabant heeft veel last van georganiseerde wietteelt. Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) probeerden Mark Rutte (VVD) hun kant op te krijgen. Zij willen de wietteelt legaliseren. Voor de VVD is dit een lastig punt, in hun verkiezingsprogramma staat dat zij voor een ‘slimme regulering’ zijn, maar wat dat inhoudt is tot nu toe vaag.

‘Alles wat de premier doet is ergens naar toe neigen’

Rutte zei dat hij naar D66 en GroenLinks neigt, maar dat nog onduidelijk is of reguleren ook werkelijk helpt tegen criminaliteit, omdat een groot deel van de productie voor het buitenland is bestemd. We zitten vier dagen voor 15 maart, zei Sybrand Buma (CDA), en ,,alles wat de premier doet is ergens naar toe neigen”. Het CDA is tegen legaliseren, Buma noemde Nederland ‘het Colombia van Europa’.

Bij het blokje over de landbouw had Mark Rutte het even lastig. De gevolgen van de Q-koorts kwamen ter sprake, het is één van de grootste ziekte-epidemieën die Nederland heeft gekend, 50.000 mensen raakten ermee besmet. Emile Roemer (SP) maakte een slimme vergelijking: ,,Laten we voorkomen dat de minister-president met boze Brabanders te maken krijgt. Kunnen deze mensen rekenen op compensatie?” Vorige week maandag had Rutte het lastig bij Eva Jinek en Jeroen Pauw aan tafel, met een studio vol boze Groningers.

De onderlinge verhouding lekker expliciet maken

Rutte herhaalde dat in het eerste kabinet-Rutte al eens excuses zijn gemaakt en dat hij dat nu zeker opnieuw wilde doen. Hij zei dat wat hem betreft naar financiële genoegdoening gekeken moet worden. Maar daarna kreeg hij Lodewijk Asscher (PvdA) nog op zijn dak. Er was een klein meisje, besmet met Q-koorts, in beeld gekomen tijdens het debat. Ja, zei Asscher tegen Rutte, Mark, jij en ik hebben haar allebei ook ontmoet. ,,U zag dat meisje en zei, ik vind het gelul. Dat kan niet.”

Asscher had het zaterdag hoe dan ook op de VVD voorzien. Waarom, zei hij tegen Rutte, gaan mensen er in de bijstand bij de VVD op achteruit? ,,Hoe haal je het in je hoofd om van die mensen 50 euro per maand af te pakken, terwijl ze ieder dubbeltje al moeten omdraaien.”

De lijsttrekkers gebruikten het debat verder vooral om de onderlinge verhoudingen in de peilingen nog even lekker expliciet te maken. Zoals Alexander Pechtold aan het einde pesterig zei: “CDA en D66 zitten de VVD op de hielen. Wordt het een progressief of conservatief alternatief voor Rutte?”.