Het seniorenparadijs

Romi Tweebeeke

In hartje winter danst ze met haar man op het strand. Zon, warmte. Hij houdt de wereld nog zijdelings in de gaten, getuige zijn turende blik en forse polshorloge, maar zij heeft de ogen hemelwaarts gericht. Met haar blauwe hoofdbandje en pareloorbellen is ze een fitness queen op leeftijd.

Fotograaf Romi Tweebeeke (1989), wier interesse voor ouderen eerder resulteerde in onder meer Cis & Mien, een portrettenreeks van een 89-jarige eeneiige tweeling, reisde in 2016 meermalen af naar Europa’s grootste trekpleister voor overwinteraars: Benidorm, Spanje, waar jaarlijks tienduizenden senioren inchecken. Vooral Britten, met Nederlanders op de tweede plaats.

De serie ‘Benidorm. Over wintertijd’, te zien in Melkweg Expo, maakt meer dan duidelijk wat de Benilovers zo massaal doet terugkeren: met ochtendgymnastiek aan zee, aquarobics in het zwembad, vermaak in hotels en restaurants en verhuurbedrijven voor scootmobiels is Benidorm in de winter een seniorenparadijs. Goed weer is bijna een garantie en overal zijn gelijkgestemden. Iedereen is oud of ouder, en dus is niemand het: het openbare leven voegt zich naar de hoge gemiddelde leeftijd.

Romi Tweebeeke
Romi Tweebeeke
Romi Tweebeeke

De lijven zijn zwaar en loom, de gezichten door het leven getekend. Bij de kleding telt alleen nog comfort – zonnekleppen, broeken met wijde kruizen en hoge tailles, stevige badpakken bepalen het strandbeeld. Schaterlachen past hier net zo min als huilen of ander misbaar. Genieten doet men samen, maar rustig.

Mede dankzij het schitterende natuurlijke licht is Tweebeekes fotoserie een hommage aan een alternatieve oude dag geworden, waarbij je als toeschouwer je eigen, eerste schok bij het zien van al die vanzelfsprekend geëtaleerde kwetsbare lichamen leert corrigeren. Als dit de vergankelijkheid is die ons allen te wachten staat, en die we over almaar meer jaren uitsmeren, waarom dan niet elke winter dansen op het strand, later?

Romi Tweebeeke, ‘Benidorm, over wintertijd’, t/m 9 april in Melkweg Expo, Amsterdam. Boek € 29,95.