Het park ’s nachts sluiten is geen optie

Rond de ontmoetingsplaats voor homo’s in het Oosterpark vindt al jarenlang geweld plaats. „Hier zou structureel politie aanwezig moeten zijn.”

Homogeweld

Het is vrijdagavond 3 maart rond negen uur ’s avonds als de Pool Jan Majdanski, 33 jaar en woonachtig in Rotterdam, bloedend op de mannenontmoetingsplaats in het Amsterdamse Oosterpark wordt aangetroffen. Neergestoken. Politieagenten en hulpverleners arriveren, Majdanski is al niet meer aanspreekbaar. Een trauma-arts lukt het om de Pool zijn hartslag even terug te laten krijgen. Het mag niet baten. Niet veel later overlijdt Majdanski alsnog in het ziekenhuis.

Wat is er gebeurd? Een getuige zag die vrijdagavond iemand in een capuchontrui bij Jan Majdanski wegrennen.

Aanvankelijk denkt de politie dat de Pool, openlijk homoseksueel, slachtoffer is geworden van een „uit de hand gelopen beroving”. Maar die aanname wordt dinsdagavond in een uitzending van Opsporing Verzocht bijgesteld. De steekpartij, zegt de politie, kan ook veroorzaakt zijn door problemen in de relationele sfeer óf te maken hebben met de seksuele geaardheid van de man.

Eén ding staat vast: op en rond de mannenontmoetingsplaats van het Oosterpark vonden al veel vaker gewelddadigheden plaats. In 2006 werd het toegetakelde lichaam van de 53-jarige homoseksuele Jacques Versnel, een vaste bezoeker van de cruiseplek, gevonden. De dader werd nooit opgespoord. In 2010 vond ook een reeks geweldsincidenten plaats in het park.

Ook meer recent was het raak. De afgelopen maanden zijn vijf tot tien berovingen rond de mannenontmoetingsplaats in het Oosterpark gemeld, zegt politiewoordvoerder Ellie Lust. Ze is tevens lid van Roze in Blauw, het politieteam met speciale aandacht voor de homo- en transgendergemeenschap in Amsterdam.

Niet iedereen doet aangifte; het werkelijke aantal berovingen ligt hoger, denkt Lust. Het probleem: beroofde of mishandelde bezoekers van cruiseplekken doen uit angst of schaamte geen aangifte bij de politie. Sommige mannen wonen thuis met vrouw en kinderen, zegt ze. „Die zitten er echt niet op te wachten dat plotseling een brief op de mat ploft waarin staat dat de aangifte van de beroving op de mannenontmoetingsplaats in behandeling is genomen.”

Lust wil niet zeggen of de politie door de incidenten van de afgelopen maanden vaker in het Oosterpark was of zal zijn. Maar: „Zodra in onze cijfers opduikt dat ergens meer berovingen plaatsvinden, is het logisch dat we daar specifieker controleren.”

Jan-Bert Vroege, gemeenteraadslid voor D66, vindt ‘specifiek controleren’ niet genoeg om de veiligheid in het park te garanderen; er waren de afgelopen jaren al vaker problemen. Volgens het raadslid moet de politie „structureel aanwezig zijn” in het park en ’s avonds undercover het cruisegebied intrekken om voorlichtingsbriefjes uit te delen.

Door de herinrichting van het Oosterpark, zegt Vroege, is het cruisegedeelte naar de donkere kant verschoven. Onveilig. „Meer verlichting zou fijn zijn.” Het park ’s nachts sluiten is geen optie: „Daarmee heb je de slachtoffers te pakken, terwijl het je juist om de daders te doen is.”