Extra cameratoezicht in stadsdeel Centrum vanwege toename overlast straatdealers

Op drie plekken in stadsdeel Centrum hangen sinds deze week extra camera’s. Burgemeester Eberhard van der Laan besloot hiertoe omdat de drugscriminaliteit en daaraan gepaarde overlast in deze gebieden nog altijd hoog is of zelfs is toegenomen, vertelt een woordvoerder. Dit ondanks maatregelen als betere verlichting, een messen- en alcoholverbod en meer handhaving.

Het gaat om verplaatsbare camera’s die tijdelijk zijn opgehangen bij Droogbak, Singel en Haarlemmerstraat; bij Spui en Handboogstraat en in het gebied rond Zuiderkerkhof, Pentagon, Sint Antoniesluis, Sint Antoniebreestraat en Jodenbreestraat. Ze vormen een aanvulling op de vaste camera’s die op de Wallen, in het stationsgebied en op de uitgaanspleinen hangen. „Er is sprake van een waterbedeffect”, zegt de woordvoerder, „doordat straatdealers zich verplaatsen naar de plekken zonder cameratoezicht.”

In het gebied rond de Haarlemmerstraat is het aantal overlastmeldingen vorig jaar toegenomen naar 202; een jaar eerder waren dat er nog 110. In het gebied rond het Spui steeg het aantal overlastmeldingen met 135 procent naar 151.

De kans straatdealers te pakken is relatief klein. Camera’s zorgen er volgens de gemeente voor dat agenten en handhavers beter kunnen worden aangestuurd, en dat dealers met een gebiedsverbod gemakkelijker worden herkend.

Ondernemers uit het centrum zijn blij met de maatregel, zegt ondernemersvereniging Amsterdam City. Ook Eddy Morreau van Biz Vereniging Haarlemmerbuurt is positief. „Ik woon aan de Droogbak en zie het dealen dagelijks voor mijn deur gebeuren. Er wordt ruzie gemaakt en mensen worden lastiggevallen.”

De camera’s blijven tot eind dit jaar hangen. Als tussendoor blijkt dat de overlast afneemt, worden ze verwijderd of verplaatst. De gemeente doet geen uitspraken over aantallen camera’s.