Demonstratie voor Nederlands consulaat in Istanbul: ‘Geen overgave aan Nederland’

Het consulaat werd afgeschermd door een haag agenten van de oproeppolitie met automatische geweren en schilden. Ze hoefden niet in te grijpen.

Foto's Toon Beemsterboer

Zaterdagmiddag werd er een kleine demonstratie gehouden voor het Nederlandse consulaat in Istanbul. Zo’n dertig mannen van de nationalistische en islamistische groep Fikr-i Asim, die gelieerd is aan de regerende AK-partij, waren komen opdraven. Ze droegen borden met teksten als ‘Geen overgave aan Nederland’ en ‘We zijn 21 jaar oud en openen het tijdperk van de verovering’, en maakten met hun hand het teken van de Moslimbroederschap (vier vingers in de lucht).

Lees ook: Erdogan noemt Nederland ‘overblijfsel van nazisme’

Foto’s Toon Beemsterboer

Een voorman riep door een gebrekkige geluidsinstallatie leuzen als ‘Ya Allah, bismillah, Allahu Akbar’ (Oh Allah, in de naam van Allah, Allah is groot) die door de rest van de mannen werden herhaald.

Het consulaat werd afgeschermd door een haag agenten van de oproeppolitie met automatische geweren en schilden. Ze hoefden niet in te grijpen. De demonstratie leek door de autoriteiten gefiatteerd, de politie wist wat ze kon verwachten. Na een klein half uurtje was het alweer voorbij.

Lees ook: ‘Turkse minister voor Familiezaken onderweg naar Nederland’

Een medewerker van RTL werd tijdens de demonstratie door de politie geïntimideerd. Een agent in burger nam hem apart, begon tegen hem te schreeuwen en wiste de video’s en foto’s die hij met zijn telefoon had gemaakt. Daarna mocht hij weer gaan.

Twitter avatar martin_turner6 martin turner Update. Politie heeft net 84 video’s en foto’s van me telefoon gewist. “Dit is Turkije, en dit is ons democratisch recht”, aldus agent