De Mol en Van Puijenbroek wilden TMG van beurs halen

Nu staan ze tegenover elkaar in de strijd om Telegraaf Media Groep (TMG): media-ondernemer John de Mol en aandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek. Maar tot een jaar geleden zaten ze nog samen aan tafel, een plan te smeden op TMG samen van de beurs te halen.

Dat blijkt uit een reconstructie van het overnamegevecht om TMG, op basis van gesprekken met betrokkenen.

De Van Puijenbroeks maken zich al enige tijd zorgen over de toestand van TMG. Door het van de beurs te halen, zou TMG meer rust krijgen. Dan kon gezocht worden naar een eventuele nieuwe eigenaar of partner.

Een andere grootaandeelhouder van TMG, investeringsmaatschappij Dasym, heeft eind 2015 en aan het begin van 2016 deelgenomen aan die gesprekken. Dasym is van de rechterhand van De Mol: Frank Botman. In het fonds zaten destijds behalve De Mol ook de familie Blokker, de familie De Rijcke (de oprichters van Kruidvat), verzekeraar Delta Lloyd en pensioenuitvoerder PGGM.

Dasym nam deel aan de gesprekken omdat het wilde onderzoeken of TMG kon samengaan met mediabedrijf SBS, waarin De Mol al een minderheidsbelang had. Zo kon TMG onderdeel worden van een groot entertainmentbedrijf, zegt een betrokkene. In maart 2016 bleek een combinatie met SBS echter niet mogelijk.

Van Puijenbroek is sinds de zomer met het Belgische Mediahuis in gesprek om TMG alsnog van de beurs te halen. Mediahuis, tevens eigenaar van NRC, gelooft in de toekomst van de krant.

Reconstructie TMG pagina E6-7