De beste televisiechef ooit

We hingen lui achterover in de oranje banken van filmclub FC Hyena en klonken met glazen rode wijn. We waren hardcore fans, op een druilerige doordeweekse maandag afgereisd naar Amsterdam Noord omdat we de man die ons vanaf het grote doek toegrijnsde mateloos bewonderden. Niet uit te sluiten valt dat een aantal mensen in de zaal zelfs van hem hield. (Ik was er alvast één van.) Dit eerbetoon aan Keith Floyd kon niet anders dan een heerlijk nostalgisch avondje worden.

Denk jaren 80. Denk vintage BBC. De tijd waarin Floyd furore maakte met zijn kookprogramma’s is al even voorbij. De hele wereld reisde hij over, bruisend, geestig, non-stop drinkend, babbelend, roerend in pannen en onnavolgbaar camerageniek. Bij zijn dood in september 2009 noemde Jamie Oliver hem „de beste televisiechef ooit”. Nu zijn beroemde mensen over het algemeen vrij gul in hun kwalificaties van pas overleden beroemde collega’s, maar in dit geval was daar weinig overdreven aan. Voor menig hedendaags tv-kok geldt Floyd als een icoon.

Wie nog nooit van hem gehoord heeft moet maar eens een filmpje opzoeken. Veel van zijn werk is op internet gratis te bekijken. Van complete afleveringen uit zijn serie over de mediterrane keuken tot fragmenten van een paar minuten. Een van mijn favorieten heet ‘Keith Floyd makes a strawberry cocktail’, waarin hij in bitterzoete stemming een aardbeiendaiquiri (‘an alcoholic milkshake for lonely people late at night’) maakt in een schommelende Zuid-Afrikaanse trein.

Het werd inderdaad een mooie avond daar bij FC Hyena. Bij voldoende belangstelling komt er, zo werd beloofd, wellicht een vervolg. Dus houd de website van de filmclub in de gaten. Je kunt er ook heel goed eten trouwens; alles komt uit de houtoven en is, hoe fijn, vriendelijk geprijsd. Maar zo’n food+film-feestje kunt u natuurlijk ook zelf organiseren. Nodig vrienden uit, haal een Floydiaanse hoeveelheid drank in huis en maak bijvoorbeeld zijn recept voor Elzasser kip (met boter én room, gin én bier). Open de YouTube-toverdoos en, zoals Floyd zou zeggen: ‘take another slurp’.