Bier en cocktails bij de maaltijd

drinkt voor één keer cocktails in plaats van wijn bij het eten. En dat bevalt goed.

Een ontboezeming: ik drink ook wel eens bier. Overigens is die consumptiedrang niet ingegeven door het feit dat speciaalbier thans zo en vogue is. Mijn dorst beperkt zich tot een nederige maar ijskoude pils ter reanimatie van de smaakpapillen na bijvoorbeeld een professionele proeverij van 35 jeugdige Argentijnse malbecs. En dan nog alleen als er tot besluit geen zero dosage champagne voorhanden is. Een lunch of diner is echter pas compleet als er wijn bij wordt geschonken.

Toch ben ik onlangs van mijn geloof gevallen. Op aanraden van Schilo van Coevorden, de executive chef van de restaurants van het Amsterdamse Conservatorium hotel, deed ik in Londen StreetXO aan. Dat is de nieuwe zaak van David Muñoz, een kok die voor zijn inspanningen in zijn Madrileense restaurant DiverXO in 2010 zijn eerste Michelinster kreeg, in 2012 zijn tweede en in 2013 zijn derde. Kortom, die kan wel een eitje bakken. Nu is de website van StreetXO nog under construction. Voor een voorproefje moet u daarom maar eens naar die van DiverXO gaan en de video bekijken. Dan weet u een beetje wat u kunt verwachten.

Dat gedaan hebbende werd ik echter toch nog verrast. Door een onverwachte ambiance, een fabuleuze voedselpresentatie en ongekende smaaksensaties. Daarbij adviseerde het ook al zo verbluffend goede personeel om nu eens geen wijn bij de gerechten te drinken maar daarop afgestemde cocktails. Ik was dermate onder de indruk dat ik het nog deed ook. En geen seconde miste ik mijn wijn.

Ook van Coevorden bleek onder de indruk. Dermate dat hij samen met zijn bar manager de gedachte omarmde om cocktails met gerechten te combineren. Zodoende biedt de bar van het Conservatorium nu Tunes Around The World, een reis rond de wereld in elf cocktail & foodpairings. En ik heb alvast een etappe gedaan. Ik genoot van een Liquid Siam Dinner met een Sweet & Sour Prawn. En maakte ik kennis met Mr. Mezcalito en zijn kompaan Pulled Porc Taco. Vrees niet: volgende week is er weer wijn. Ik kan toch niet zonder.