Opinie

Arno Adelaars:Van Marianne mag je wiet telen

Wil je ongestraft wiet telen, dan stem je op Marianne Thieme van de Partij van de Dieren.

Of in ieder geval links van het midden, en nooit christelijk. Want hoe links een christelijke partij ook moge zijn, wiet is en blijft het werk van de duivel.

De ironie wil dat de partijen die zich sterk maken voor law and order (VVD, CDA, PVV), het verbod op de kweek van wiet willen handhaven, terwijl de rampzalige gevolgen van dit beleid overduidelijk zijn. Ripdeals, liquidaties en bedreigde burgemeesters zijn het gevolg van de jarenlange heksenjacht op wietkwekers. Door die harde aanpak is de wietkweek immers in handen gekomen van criminelen.

Was dat de bedoeling van de rechtse fatsoensrakkers? Naar schatting de helft van het budget van de politie gaat op aan de war on drugs. Wordt het geen tijd om dat geld uit te geven aan de bestrijding van echte boeven?

Toch, deze verkiezingen gaan over meer dan legalisering van wiet. Wat blijft er over van deze aarde voor mijn kinderen en kleinkinderen? Ik hou van planten maar er is geen Partij voor de Planten. Dus wordt het de Partij voor de Dieren. Ik stem op Marianne Thieme.

Arno Adelaars is drugsonderzoeker. Hij was mede-auteur van ‘Ayahuasca: Rituals, Potions and Visionary Art from the Amazon.’