Zzp’ers oneens met partij waarop ze willen stemmen

verkiezingen Veel zzp’ers zijn voor eigen verantwoordelijkheid en tegen verplichtingen – in tegenstelling tot de partijen waar ze op willen stemmen.

Hoe goed kennen politieke partijen hun eigen achterban van zelfstandigen zonder personeel? Niet allemaal even goed, blijkt uit de voorlopige data van het eerste online ZZP Kieskompas. Over belangrijke thema’s, zoals wel of geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw, denken veel zzp’ers anders dan ‘hun’ partij.

De site zzpkiest.nu is een initiatief van ondernemer Henk Wesselo, oud-voorzitter van FNV Zelfstandigen, en Hugo-Jan Ruts van kennisplatform ZIPconomy. Het is ondersteund door vier belangenorganisaties, waaronder FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland, plus enkele marktpartijen. De PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren deden niet mee.

In twee weken hebben 10.000 zzp’ers het kieskompas geraadpleegd, van wie 1.500 zzp’ers ook hebben ingevuld op welke partij ze gaan stemmen. De zzp’ers die meededen komen vooral uit de (zakelijke) dienstverlening (20 procent), bouw (12 procent) en ICT (11 procent).

VVD en D66 favoriet

De favoriete partijen van zzp’ers zijn achtereenvolgens de VVD (19 procent), D66 (15 procent) en GroenLinks (8 procent). „De meeste zzp’ers willen ruimte en eigen verantwoordelijkheid en de VVD en D66 spreken zich daar het duidelijkst voor uit”, is Wesselo’s verklaring. Eén op de drie zzp’ers is nog een zwevende kiezer.

Bijna 80 procent van de deelnemers is tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering – al dan niet omdat het onbetaalbaar voor ze is en partijen niet duidelijk zijn over hoe deze wordt bekostigd. Het CDA, de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks daarentegen willen allemaal een vorm van een verplichte verzekering. En zo lijkt het overgrote deel van de zzp-achterban van deze partijen het oneens op een essentieel punt.

Net zo is het met het thema van wel of niet verplicht pensioen opbouwen voor zzp’ers. De meerderheid, ongeveer 65 procent, vindt het een eigen verantwoordelijkheid. Maar de PvdA is wel voor verplicht pensioensparen en het CDA en de SP vinden het een voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek. Wesselo: „Je ziet een bijzondere mismatch tussen partijen en zzp’ers.”