Zoek de verschillen

Uit onvrede over de huidige sfeer in de wereld, „waar angst en wantrouwen de raadgevers zijn”, dook kunstenaar Tammo Schuringa zijn archief in. Sinds 2013 verzamelt Schuringa ansichtkaarten. Hij heeft er 20.000. Ze zijn per thema gerangschikt, van Pasen tot pin-ups. Al knippend en plakkend schuift hij westerse steden en Noord-Afrikaanse taferelen naadloos in elkaar. De lantaarnpalen van Unter den Linden herrijzen in het Atlasgebergte, de Kapellekerk van Brussel krijgt een Moors dak en bij Gare de Lyon arriveren mannen met een tulband.

Met de serie ‘Islamophobia’ wil Schuringa de overeenkomsten tussen mensen en culturen benaderen, „en eens niet de verschillen onderstrepen”.

Dat hij in zijn collages ook kaarten van het Bardomuseum in Tunis verknipte, waar in 2015 een terroristische aanslag plaatsvond, gebeurde niet bewust . „Maar het onderstreept wel mijn gedachte. In elke religie zijn het er een paar die het voor een hele groep verpesten, maar eigenlijk zijn we allemaal hetzelfde.”