Zij combineren een topbaan met een grote passie

Vanuit kantoor direct door Het lijkt paradoxaal, carrière maken én veel tijd te steken in een heel andere ambitie, zoals klimmen. Deze drie mensen krijgen het voor elkaar en gaan er zelfs beter door werken. Hoe pakken ze dat aan?

Foto Merlijn Doomernik

‘Klimmen is mijn uitlaatklep’

Gijs van Reen (39) houdt van extreme uitdagingen. Niet voor niets werkt hij al tien jaar als consultant bij KPMG waar hij bedrijven door spannende fusies en overnames loodst. Topsport noemt hij het. En dan gaat het nog niet eens over zijn andere passie: in zijn vrije tijd beklimt Van Reen de hoogste bergen ter wereld.

Als kind ging hij vaak samen met zijn ouders bergwandelen in Oostenrijk. „Elke keer moest de berg net ietsje hoger zijn. Daar hebben ze nu vast spijt van”, lacht hij.

Zijn laatste beklimming was de Cho Oyu in Nepal, de op vijf na hoogste berg ter wereld. Dat doe je niet even tussen het werken door, dus regelde Van Reen twee maanden vrij en stak daarnaast al zijn vrije tijd in een voorbereidende training van een jaar.

Kon dat zomaar? „Mijn werk is projectmatig, wat een voordeel is als je er tijdelijk uit wilt. Toen ik vertelde dat ik graag op expeditie wilde, gaf mijn werkgever daar alle ruimte voor. Dat komt mede doordat ik de rest van het jaar de benen uit mijn lijf loop. Ik werk ook vaak avonden, weekenden en tijdens vakanties.” Klimmen is zijn uitlaatklep. „In de bergen gaat een bepaald deel van mijn brein in een winterslaap. Na zo’n periode kom ik totaal ontspannen terug .”

De ultieme uitdaging die Van Reen in zijn werk vindt, zoekt hij ook in de bergen maar dan op fysiek vlak. „Je slaapt in een tentje, richting de top is het ’s nachts min 30. Je eet weinig en comfort is er niet. Je bent twee maanden offline, contact met thuis kan maar één keer in de twee weken via een satelliettelefoon.”

Het vraagt om een zekere mentale hardheid om met dat soort ontberingen te kunnen omgaan. Het maakt dat Van Reen bij terugkomst de ongemakken uit zijn dagelijks leven makkelijker kan relativeren. Bovendien krijgt hij veel energie van zulke krachtsinspanningen. „Ik doe ook vaak trail runs. Dan rij ik op vrijdagavond naar Oostenrijk en loop ik van zaterdag op zondag 80 kilometer door de bergen. Dat betekent non-stop 13 uur rennen met 3.000 meter hoogteverschil. Vrienden verklaren me voor gek, maar als ik twee dagen op een terrasje zou zitten, ga ik maandag aanzienlijk minder ontspannen aan het werk.”

Van alle tochten die de adviseur maakte, sommige samen met zijn vrouw, herinnert hij zich ieder detail. „Zoveel impact heeft het. Als ik werk gaat mijn leven in sneltreinvaart. Ik doe gave projecten, maar het klimmen zorgt voor de echte hoogtepunten.”

In de bergen gaat een bepaald deel van mijn brein in een winterslaap

Foto Merlijn Doomernik

‘Ik kan het een niet doen zonder het ander’

Niko Vermeer (30) werkt als adviseur voor Deloitte in Amsterdam. Dat doet hij parttime, omdat hij genoeg tijd wil houden voor zijn andere grote liefde: het muziektheater. Hij zingt, danst en acteert gemiddeld tien uur per week.

Het is niet vanzelfsprekend dat een dertiger bewust kiest om bij een bedrijf als Deloitte als parttimer aan de slag te gaan. Hoe wordt daarop gereageerd? „Ik zie vaak opgetrokken wenkbrauwen”, vertelt Vermeer. „Formeel is er wel ruimte voor, maar soms schuurt het. Directe collega’s zien de kwaliteit die ik lever, maar het kan uitdagend zijn met sommige leidinggevenden. Die kennen lang niet altijd de precieze inhoud van mijn werk en zien me dan wel eens om kwart over vier vertrekken. Als het een ouderwets iemand is, krijg ik dat de dag erna wel te horen.”

Toch reageren mensen ook vaak positief, vertelt hij. „Dan zegt iemand: Dat klinkt fijn, dat zou ik ook moeten doen. Maar bijna niemand doet het, misschien uit angst om geen promotie te kunnen maken.”

Vermeer studeerde zowel conservatorium als informatica. Inhoudelijk ziet hij geen enkele overeenkomst, maar toch zijn er wel parallellen te trekken. „Een groot deel van mijn werk is storytelling: hoe vertel ik een overtuigend verhaal aan de klant. In het muziektheater vertellen de liedjes de emotie die het verhaal met zich meebrengt. Die combinatie vind ik mooi.”

Bovendien maakt het muziektheater hem een leuker mens, vindt Vermeer. „Het ene moment zit ik een budgetdiscussie over de vraag of we ergens twee of drie ton aan gaan uitgeven en het uur daarna sta ik in een muzikale repetitie een nummer te zingen over de liefde.”

Het creëren van een goede presentatie vraagt om een ander groepsproces dan het zingen van een mooi koorstuk, maar in beide gevallen moet je alle neuzen dezelfde kant op krijgen, vertelt Vermeer. „Doordat ik met allebei ervaring heb, word ik steeds creatiever in groepen.”

Mensen die ook graag andere ambities met hun baan willen combineren, raadt Vermeer aan om er op hun werk gewoon over te praten. „Zeker als je goed presteert, is die ruimte er vaak echt wel, maar je moet die wel nemen. Voor mij was het een eis bij de onderhandelingen over mijn arbeidsvoorwaarden, want ik zou het een niet kunnen zonder het ander.”

Foto Merlijn Doomernik

‘Samen muziek maken geeft zoveel energie’

Sophie van der Spek (30) speelt viool op hoog niveau, maar ze werkt ook fulltime voor Andersson Elffers Felix in Utrecht, een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. „Ik kan mijn muzikale achtergrond juist goed gebruiken in mijn werk als adviseur”, vertelt Van der Spek. „Ik vergelijk het vaak met het werken in een orkest. Er is een nauwe samenwerking nodig en je moet goed naar elkaar luisteren om de juiste afstemming te vinden. Ik ben goed in dat verbindende samenspel, ook als adviseur.

Van der Spek wordt door haar leidinggevenden aangemoedigd richting opdrachtgevers uit te dragen dat ze ook musicus is. „Zij krijgen er mijn netwerk in de culturele sector voor terug.”

Sommige collega’s ontdekten door haar de wereld van klassieke muziek. Soms gaan ze zelfs samen naar concerten. „Het maakt dat ik hier graag werk. Als er geen ruimte was geweest voor mijn passie, dan had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.”

Ieder najaar speelt ze twee weken lang vijf avondvoorstellingen per week. „Dan kun je niet ook nog eens elke ochtend fris op je werk verschijnen. Ik werk dan parttime, en mijn collega’s houden daar rekening mee.” 

Verder heeft ze ’s avonds vaak repetities van ensembles waar ze in speelt. „Het komt wel eens voor dat ik me daar na een zware dag op werk heen moet slepen. Maar zodra ik mijn viool onder mijn kin steek, ben ik in een andere wereld. Samen muziek maken geef zoveel energie. Daardoor kom ik een dag later opgeladen op mijn werk.”

Toch is het een uitdaging om de balans goed te houden. „Vorig jaar raakte ik overspannen, omdat ik geen duidelijke keuze maakte. Ik speelde toen iedere avond in een musicalorkest en ik pakte alle mooie kansen op mijn werk. Het werd teveel.”

Haar moeder, bezorgd, vond dat ze moest stoppen met de musicals. „Maar het musiceren geeft me juist alles, merkte ik toen ik door de burn-out tijdelijk niet mocht spelen. Doordat ik niet meer naar een optreden toewerkte, werd ik minder ambitieus, ook als adviseur.”

Zodra ik mijn viool onder mijn kin steek, ben ik in een andere wereld

Vijf tips om naast je werk ruimte te creëren voor een passie

1. Zorg dat de kwaliteit van je werk goed is

Als je hard werkt en goed presteert, verhoogt dat de bereidwilligheid van je baas om jou meer ruimte te geven voor een heel andere tijdsbesteding.

2. Overleg met je leidinggevende

Ga het gesprek met je leidinggevende niet uit de weg. Er blijkt vaak meer ruimte dan je denkt, zeker als je duidelijk kunt maken wat de synergie tussen je werk en je passie is.

3. Betrek je collega’s

Zorg dat je collega’s van je andere passie afweten. Naast dat jouw verhaal hen mogelijk inspireert, is het handig als ze begrijpen waarom je wel eens (een tijdje) afwezig bent.

4. Zorg dat het totaal niet teveel wordt

Het is natuurlijk prachtig als het je lukt je carrière met je andere passie te combineren, maar zorg dat het totaal niet teveel wordt. De meeste mensen met een burn-out zagen het vooraf niet aankomen.

5. Maak een goede planning

Ben je nog niet zeker of je je werk wel met je passie kunt combineren, maak dan een overzicht van al je werkzaamheden inclusief de tijdsinvestering. Dit kun je, indien nodig, ook gebruiken om je leidinggevende te overtuigen je meer vrij te geven.