Opinie

Wie is hier nou gek?

Het is kwart voor zeven ‘s ochtends als op Rotterdam Centraal een zwarte man met ontbloot bovenlijf schreeuwend door de stationshal loopt. Hij zwaait woest met zijn armen en roept iets onverstaanbaars. Op zijn borst staat groot ‘50 CENT’ (de naam van een Amerikaanse rapper) getatoeëerd en naast zijn oog een gitzwarte druppel. Passanten lopen met een boog om hem heen en ik verschuil me achter een informatiebord. Daar staat ook Dick, met een stapel kranten in zijn armen. „Moeten we de politie niet bellen?” vraag ik hem. „Ach, dit gebeurt zo vaak hier,” zegt hij. Dick is iedere ochtend om vier uur op het station. Hij heeft een ‘pensioengat’, vertelt hij, en verdient bij door de gratis krant Metro te verdelen over verschillende punten in de stad. Hij staat standaard om drie uur op en fietst dan door weer en wind vanuit Ommoord naar het Centraal Station, om vervolgens ook nog eens de hele stad door te moeten.

„Is de politie al gebeld?”, vraagt een vrouw die intussen bij ons is komen staan. „Die gek moet weg hier.” De vrouw – met muts op, twee sjaals om en een boodschappenkarretje in haar hand – stelt zich voor als Antje en heeft ook een probleem, zegt ze. Ze heeft vannacht ruzie gekregen met haar verloofde en is er vandoor gegaan. Ze twijfelt of ze op zoek zal gaan naar een hotelletje of de trein zal nemen naar Portugal, waar ze een huis heeft. Het liefst zou ze naar haar nieuwe jacht gaan, dat een dezer dagen zal arriveren in Rotterdam. Maar het jacht heeft vertraging opgelopen door een storm, kreeg op zee ook nog een drugscontrole van de douane, en ligt voorlopig vast in Zeeland.

Eigenlijk was het de bedoeling dat ze deze week samen met haar verloofde met het nieuwe schip („een heel grote hoor”) richting Brazilië zou vertrekken, om zich daar voorgoed te vestigen. Maar nu heeft ze bonje met haar rijke verloofde. En dan zitten ook haar dochter en haar zus nog in de gevangenis voor stalking. Ze zijn jaloers op haar luxe leventje, beweert Antje, en zaten achter haar geld aan. Heel vervelend allemaal. Ook omdat Antje geen cent op haar eigen bankrekening heeft staan en nu toch intrek zal moeten nemen in een hotel. De diamanten ringen om haar vingers, die zijn niet echt natuurlijk, zegt ze, dat zou veel te gevaarlijk zijn. Dick geeft me een veelbetekenende knipoog en moet er ineens vandoor om zijn duiven te voeren, zegt hij.

Terwijl de doorgedraaide man wordt weggevoerd door de politie komt de campagnebus van D66 voorrijden. „Moet je kijken”, roept Antje. „Die borsten!” De bus is bestickerd met twee reusachtige portretten van Alexander Pechtold en Pia Dijkstra. Ter hoogte van de borsten van Dijkstra zitten de dubbele achterbanden van de touringcar. Antje gilt het uit van het lachen. Dan zegt ze ineens bloedserieus: „Maar die Pechtold, die is gek. Dat zie je aan zijn ogen. Die zouden ze moeten opsluiten.”

(@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.