wapenhandel

Jan B. krijgt 5 jaar, 7 maanden voor bewapenen bende Cömert E.

De Brabander Jan B. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden cel voor de handel in en het bezit van een grote hoeveelheid wapens en munitie. Volgens de rechtbank is Jan B. leverancier van een criminele organisatie onder leiding van Cömert E.. H, die 5 jaar cel kreeg. Drie andere verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de een en vier jaar cel. Sinds 2013 is de handel in zware automatische wapens prioriteit van het OM, wegens het verband met liquidaties in het criminele milieu. Hoewel niet is vastgesteld dat met de wapens die Jan B. heeft geleverd liquidaties zijn uitgevoerd, stelt de rechtbank wel dat er sprake is van een link tussen de groep verdachten en de zeer gewelddadige liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt van eind 2012. (NRC)