Vrijwilliger in bijstand mag 150 euro per maand verdienen

Staatssecretaris Klijnsma besloot dat mensen in de bijstand voortaan 150 euro per maand mogen verdienen met vrijwilligerswerk, ongeacht de aard van het werk.

Vrijwilligers delen maaltijden uit aan dak- en thuislozen in Utrecht
Vrijwilligers delen maaltijden uit aan dak- en thuislozen in Utrecht Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Mensen met een bijstandsuitkering mogen binnenkort maximaal 150 euro per maand, met een jaarlijks maximum van 1.500 euro per jaar, verdienen met vrijwilligerswerk zonder dat het verrekend wordt met hun uitkering. Dat heeft Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) vrijdag in een brief aan de Kamer laten weten.

Tot nu toe moest vrijwilligerswerk aantoonbaar bijdragen aan de re-integratie op de arbeidsmarkt. Klijnsma heeft besloten dat de reden van het vrijwilligerswerk niet meer van belang is. In de brief schrijft de staatssecretaris:

“Vrijwilligerswerk beschouw ik als waardevol voor de maatschappij en voor de vrijwilliger zelf. De vrijwilligers kunnen hiermee immers nuttige ervaringen opdoen en het biedt kansen om hun netwerk uit te breiden. Dit kan ook weer helpen bij het vinden en verkrijgen van betaald werk.”

Hoogste uitkering

Bovendien past Klijnsma de regels aan zodat iedereen, ongeacht de uitkering, voor hetzelfde bedrag wordt vrijgesteld tijdens vrijwilligerswerk. Op dit moment gelden nog verschillende regels per uitkering die volgens de Staatssecretaris “niet stimulerend zijn voor bijstandgerechtigden om vrijwilligerswerk te doen”. Bovendien is het “vaak niet uit te leggen” dat de bedragen verschillen afhankelijk van de reden dat een iemand in de bijstand vrijwilligerswerk doet”.

Klijnsma kiest voor de hoogste uitkering. Het bedrag is gelijk aan het bedrag dat de Belastingdienst hanteert om een bijstandsgerechtigde vrij te stellen. De staatssecretaris volgt hiermee het advies op dat CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vorig jaar in een initiatiefnota had voorgesteld.