Verenigde Staten

Vijf staten stappen naar de rechter om nieuw inreisverbod Trump

Vijf Amerikaanse staten vechten bij de rechter het nieuwe tijdelijk inreisverbod aan dat president Donald Trump maandag heeft uitgevaardigd tegen burgers van zes landen met vooral een moslimbevolking. Volgens New York en Washington is de ban, voorgesteld als maatregel tegen terrorisme, discriminerend. Washington, Oregon en Massachussets stellen dat het inreisverbod hen economisch benadeelt. De eerste staat die het inreisverbod aanvocht was Hawaiï, dat stelt dat het verbod toerisme, studentenuitwisselingen en gezondheidszorg schaadt. Trumps eerste, breder opgestelde inreisverbod veroorzaakte eind januari mondiaal chaos op luchthavens. Het werd uiteindelijk door een rechtbank opgeschort nadat de staten Oregon en Minnesota naar de rechter waren gestapt. (BBC)