Turkse minister dreigt met ‘harde sancties’

Minister Cavusoglu wil zijn aanhang zaterdag toespreken bij het huis van de Turkse consul in Rotterdam.

Bart Maat/ANP

De Turkse minister Mevlüt Cavusoglu van Buitenlandse Zaken heeft gedreigd dat Turkije maatregelen zal nemen als hij Nederland niet in komt. Cavusoglu heeft het in een interview met CNN Türk over “harde politieke en economische sancties”.

Dat Cavusoglu daadwerkelijk wordt tegengehouden als hij naar Nederland wil vliegen, is onwaarschijnlijk. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Nederland “geen minister van een NAVO-bondgenoot op Schiphol in de boeien zal slaan”.

Consul

Cavusoglu komt zaterdag naar het huis van de Turkse consul in Rotterdam om campagne te voeren. Dat heeft de organisatie van het bezoek gemeld op Facebook. De woning ligt in de wijk Hillegersberg.

Premier Rutte zei vrijdagavond in Nieuwsuur dat de bijeenkomst omgeven zal zijn met strenge maatregelen om de openbare veiligheid te waarborgen. De woning van de consul en de achterliggende tuin zijn Turks grondgebied.

Het bezoek van Cavusoglu is omstreden omdat hij campagne voert voor het Turkse referendum over een ingrijpende hervorming van de grondwet die president Erdogan meer macht moet geven. Minister Koenders heeft hem donderdag laten weten dat hij hem liever niet ziet komen.

Lees ook: Rutte en Merkel bespreken komst Turkse minister Cavusoglu

Eerder op vrijdagavond liet een Rotterdamse restauranthouder en kandidaat-kamerlid voor Denk aan ANP weten zijn restaurant beschikbaar te stellen voor het bezoek van Cavusoglu, maar dat is dus niet nodig. Daarvoor had de eigenaar van een Rotterdams zalencentrum zich al teruggetrokken.

Het Rotterdamse Marriott Hotel bevestigde vrijdagavond dat eerder in het etablissement een zaal geboekt was voor de presentatie van Cavusoglu. “Vanuit het hotel hebben wij bij nader inzien die reservering weer ingetrokken”, aldus een woordvoerder.