Rutte en Merkel bespreken komst Turkse minister Cavusoglu

Europese landen die Turkse politici willen weren “zijn niet in staat vrijheid en democratie te accepteren”, zei de Turkse premier Yildirim vrijdag.

Minister Cavusoglu houdt een toespraak in Berlijn op 8 maart 2017. Foto: Clemens Bilan/EPA

“Ondanks alle obstakels en racistische retoriek” heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, aangekondigd zaterdag gewoon naar Rotterdam te komen om campagne te voeren voor het referendum over de Turkse grondwet. Hij zei dat volgens het Turkse persbureau Anadolu donderdagavond op een partijbijeenkomst in Ankara.

De Turkse premier Binali Yildirim gooide vrijdag nog eens olie op het vuur door te zeggen dat Europese landen die Turkse politici willen weren “niet in staat zijn vrijheid en democratie te accepteren”. Het afzeggen van evenementen in Duitsland zijn volgens Yildirim “een reflectie van het politieke gedachtengoed tijdens de Tweede Wereldoorlog”.

Tijdens de EU-top in Brussel hebben minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de kwestie besproken. Maar daar is niks concreets uitgekomen, zegt Rutte tegen de Telegraaf: “We hebben ervaringen uitgewisseld, maar geen bijzondere besluiten genomen.”

Uitnodiging van Rotterdamse restauranteigenaar

Cavusoglu heeft nog niet duidelijk gemaakt waar in Rotterdam hij zijn Turkse aanhangers wil toespreken, maar een Rotterdamse restauranteigenaar en DENK-politicus liet vrijdagavond weten dat hij de minister heeft uitgenodigd in zijn zaak.

De in Rotterdam “geboren en getogen” restauranthouder Yunus Kayis zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is volgens het kandidaat-kamerlid voor DENK het recht van elke burger. Hij vindt dat Turkse Nederlanders geïnformeerd moeten worden over het referendum.

Minister Bert Koenders had donderdag nog duidelijk gemaakt dat hij zijn Turkse collega liever niet ziet komen. Maar hij voegde daar ook aan toe dat een verbod in Nederland juridisch onmogelijk is, behalve als de openbare orde in gevaar komt.

Volgens de Turkse kieswet mogen Turkse politici overigens helemaal geen campagne voeren in het buitenland, schrijven de Duitse kranten Frankfurter Allgemeine en Die Welt.

Lees ook: Turkse wet verbiedt politieke campagne in het buitenland

Erdogan wil meer macht

Het referendum dat Turkije op 16 april houdt gaat over een ingrijpende wijziging van het politieke bestel, waardoor president Erdogan veel meer macht krijgt. Veel Nederlandse en Duitse politici willen niet dat Turkse staatslieden daar in West-Europa campagne voor gaan voeren.

Relatief veel Turkse Nederlanders sympathiseren met de AK-partij van president Erdogan. Van de mensen met Turks kiesrecht in Nederland die in 2015 hun stem uitbrachten bij de parlementsverkiezingen stemde 64 procent voor de AK. In Duitsland ligt de symphatie voor de AK-partij lager.