‘Toen ik hem zag, zag ik ons leven samen’

Spitsuur Inbal Sigler (38) en Sagi Itzhaky (43) komen uit Israël maar vonden elkaar in Nederland. „Zij stond op het punt te trouwen, maar er bleef iets knagen”  

Sagi: „Je kunt mij altijd bellen.” Inbal: „Dat is waarom hij ook maar vier uur slaapt, net als Donald Trump.”
Sagi: „Je kunt mij altijd bellen.” Inbal: „Dat is waarom hij ook maar vier uur slaapt, net als Donald Trump.” Foto David Galjaard

Inbal: „Ik kom uit Tel Aviv. Ik studeerde er Oosterse geneeswijzen, deed de balletacademie en was lerares pilates. Vijf jaar geleden ben ik gestopt met dansen en kwam ik naar Amsterdam.”

Sagi: „Toen ik 34 was, verkocht ik mijn laatste bedrijf in Tel Aviv. Ik was eigenlijk op weg naar een vriend in New York. Ik ben nog nooit in Amsterdam geweest, dacht ik toen, laat ik daar uitrusten van een druk jaar. Ik ben nooit meer weg gegaan.”

Inbal: „Ik kwam hier toen ik nog professioneel danser was. Ik ging vaak terug voor een vakantie. De schoonheid van de stad trok me. Er is veel ruimte om jezelf te zijn.”

Sagi: „Zij stond op het punt om Amsterdam te verlaten en voor goed terug te gaan naar Israël. De laatste dag van haar verblijf ging ze bij vrienden op bezoek. Ik was daar aan het oppassen. Er was meteen een klik.”

Inbal: „Toen ik hem zag, zag ik alles. Ik zag ons leven samen.”

Sagi: „Zij had een vriendje in Israël en stond op het punt te gaan trouwen. Ze ging terug, maar er bleef iets knagen.”

Inbal: „Het was totaal voorbestemd.”

Amsterdam voelt als een dorp

Sagi: „Amsterdam is nog steeds een van de grote steden in Europa, maar het voelt als een dorp. Als je de regels kent is alles heel duidelijk. Ik heb een schoonmaakbedrijf. Als je vertrouwen wint en je geeft goede service, dan blijven klanten je trouw. In Israël is het precies andersom. Het is daar heel makkelijk een nieuwe shop te openen. ‘Falafel met 50 procent korting’, zeg je dan. Iedereen komt. Je klanten houden, is een tweede.”

Inbal: „Mijn bedrijf is vernoemd naar Isis, de Egyptische godin van natuur en geboorte. Isis is ook de combinatie van onze initialen. Het bedrijf is immers voortgekomen uit onze gezamenlijke liefde.”

Sagi: „Jij leeft je werk.”

Inbal: „Compleet, zeker nu ik zwanger ben. Als dula geef ik vrouwen tips en sta ik ze bij tijdens hun bevalling. Sagi doet de cursus nu voor de tweede keer, als opfriscursus.”

Sagi: „Wist je dat de natuurlijke houding om te bevallen op je hurken is en niet op je rug? Eigenlijk net zoals je naar de wc gaat, heel logisch.”

Inbal: „Er wordt veel angst aangejaagd. Een dula beschouwt een bevalling als een normale fysieke gebeurtenis en positieve levenservaring. Fysiologisch gezien is het de bedoeling dat je in een andere staat van bewustzijn komt tijdens de bevalling. Als je begrijpt hoe je de juiste vaardigheden daarvoor naar boven kan halen, verloopt de bevalling een stuk soepeler.”

Er is altijd een oplossing

Inbal: „Als onze zoon Adam niet op de crèche is, dan nemen we onze tijd in de ochtend. We spelen, maken een lekker ontbijt. Soms gaan we naar buiten of naar het museum. Het gaat er om dat we samen zijn en totaal met onze aandacht bij hem.”

Sagi: „Ik kan zeven dagen per week werken, maar ik probeer zaterdag en zondag vrij te houden.”

Inbal: „Opvang voor Adam regelen we zoveel mogelijk onderling. Als ik werk is Sagi met Adam en andersom.”

Sagi: „Daarom is ons kantoor aan de overkant van het huis. Rond negen of tien uur ben ik op kantoor en soms al om acht of zeven uur. Ik praat met cliënten, zorg ervoor dat alles goed gaat. Ik deal met last minute dingen of lastige telefoontjes. Ik analyseer ook de financiële situatie van het bedrijf.”

Inbal: „Je bent altijd dingen aan het creëren.”

Sagi: „Op de middelbare school startte ik al mijn eerste bedrijf. Ik betaalde leraren en zij schreven ondersteunende handleidingen voor geschiedenis, wiskunde en aardrijkskunde. Die verkocht ik aan de hele school en later ook aan andere scholen. Het was net een grap! Zelfs toen ik in het leger zat begon ik een eigen bedrijf, al mocht dat eigenlijk niet. Ik voegde me bij de legerkeuken en stelde voor om nieuwe maaltijden te maken. Het is nooit de vraag of iets mogelijk is, maar hoe. Er is altijd een oplossing. Dat is de belangrijkste reden dat mensen met mij in zee gaan. Je kunt mij altijd bellen.”

Inbal: „Dat is waarom hij ook maar vier uur slaapt, net als Donald Trump.”

Sagi: „Laatst belde een klant die een winkel heeft op de P.C. Hooftstraat om half negen ’s ochtends. ‘Sagi de kelder staat onder water, mijn inventaris gaat eraan!’. Geen probleem, heb ik gezegd. Het gaat je wel veel geld kosten, maar ik ga het regelen.”

Lees ook de Spitsuur van vorige week: ‘Ik wandel ’s avonds veel en maak mijn hoofd leeg’

Geen computers, geen iPads

Sagi: „We eten samen, elke dag, aan tafel. Heel belangrijk.”

Inbal: „Ik kook, ik doe de boodschappen. Ik vind het leuk om dat samen met Adam te doen. Hij is een lieve helper.”

Sagi: „Na het eten leggen we een puzzel of bouwen we lego. We spelen samen.”

Inbal: „Rennen, gillen, stoeien. Geen computers, geen iPads. Echt samen zijn. Pure menselijke communicatie.”

Sagi: „Zij doet aan sport.”

Inbal: „Naast de lessen die ik zelf geef, krijg ik twee keer per week een privéles pilates. Die tijd voor mezelf heb ik echt nodig om op te laden. Het is onderdeel van mijn werkdag. Ik zorg ook dat ik een goede massage krijg, liefst een per week. Als Adam naar de crèche is, ben ik druk met het plannen van de volgende cursus, ik geef yoga of pilates of ontmoet zwangere vrouwen voor privé-begeleiding. Maar ik zorg er ook voor dat ik bijvoorbeeld tijd maak om mijn nagels te laten doen of dat ik thuis een boek lees in stilte. Zo zorg ik dat ik alles aankan.”

Sagi: „Ik was basketballer. Mijn team won het wereldkampioenschap voor middelbare scholen in 1999. Vroeger ging ik ook naar de gym en speelde ik volleybal. Dat mis ik wel.”

Inbal: „Ik denk dat je het gewoon belangrijker vindt om met ons te zijn. Nu speel je met Adam.”

Correctie (13 maart 2017) De achternaam van Inbal is Sigler, niet Singler, zoals hierboven eerder stond [red.].