De Thuiskok: Kippenpootjes uit Yucutan

Als afsluiter maken we een typisch gerecht uit Yucután, het schiereiland waarop het restaurant Hartwood ligt.

Maak de recado rojo: week het annattozaad 15 minuten in sinaasappelsap. Rooster de koriander, de komijn, de kruidnagel, het piment en de zwarte peperkorrels in een koekenpan op halfhoog vuur 2-4 minuten. Laat afkoelen en maal ze fijn. Meng de kaneel erdoor en zet het poeder apart. Maal de oregano en avocadobladen fijn. Haal het poeder door een fijne zeef en zet apart. Kneus de knoflook met zout in een vijzel tot een grove pasta. Mix het annattozaad en sinaasappelsap met de specerijen en de knoflookpasta in een blender tot een gladde pasta. Verdeel in 3 porties en bewaar 2 porties maximaal twee weken in de koelkast. Laat de grill matig warm worden. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Vet het grillrooster in met olie. Gril de kip op het vel in circa 8 minuten. Niet keren. Haal de kippenpoten van de grill. Los 1 portie recado-rojopasta op in het water en voeg de azijn toe. Leg de kippenpoten met de grillafdrukken naar boven in een ondiepe braadslee. Giet het azijnmengsel erin en dek stevig af met aluminiumfolie. Braad het vlees in 45 minuten gaar. Haal de folie weg en bak de huid in 10-15 minuten krokant. Serveer met het braadvocht en de halve limoenen.