Sprite met suiker verdwijnt in Nederland

Vanaf maandag is de reguliere Sprite niet meer te koop. Alleen Sprite Zero, met zoetstof in plaats van suiker, is nog verkrijgbaar.

Sprite met suiker gaat uit de schappen verdwijnen.
Sprite met suiker gaat uit de schappen verdwijnen. Foto George Frey/AFP

Vanaf maandag zal de suikerhoudende variant van de frisdrank Sprite niet meer in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat bevestigt Coca-Cola Nederland na berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD). Nederland is daarmee het eerste land ter wereld waar gewone Sprite uit de verkoop wordt genomen.

De frisdrank Sprite Zero, ook in Nederland verkrijgbaar, zal de naam Sprite overnemen. Deze variant bevat minder calorieën dan de reguliere Sprite (92 calorieen in een normaal blikje Sprite, tegenover nul calorieën in een blikje Sprite Zero).

Oorlog tegen suiker

Richard Schlasberg van Coca-Cola Nederland zegt in het FD dat Nederland een van de “meest gezondheidsbewuste landen ter wereld is”. Volgens het bedrijf staat frisdrank in Nederland symbool voor obesitas.

Toch wordt in Nederland ook teveel suiker gegeten. 80 procent van de Nederlanders eet gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel suiker als aanbevolen. Toch is een suikertaks in Nederland nog ver weg. CDA had als enige een suikertaks in het verkiezingsprogramma staan, maar heeft deze inmiddels verwijderd. In delen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is inmiddels wel een suikertaks ingevoerd om de hoge obesitascijfers terug te dringen.

Coca- Cola zegt al langer bezig te zijn het aantal calorieën in haar producten terug te dringen door suiker te vervangen door zoetstoffen. Volgens het Voedingscentrum is zoetstof echter niet gezonder dan suiker.

Lees ook: de afkickkliniek voor suiker

Volgens Coca-Cola Nederland heeft de verandering niet te maken met de verkoopcijfers van Sprite. Die waren volgens het bedrijf in 2015 en 2016 goed.