Opinie

Rode ballen

Tijdens FC Barcelona-Paris Saint Germain losten ze bij SBS6 het probleem van de zwevende kiezer op. In het programma Stem van Nederland kreeg iedereen gewoon vijf rode ballen die mochten worden verdeeld over de politieke partijen. Extra voordeel was dat je met dat systeem ook een beetje kon discrimineren, want als je behalve aan Geert ook ballen aan het CDA en de SP geeft, ben je natuurlijk geen racist.

Het was adembenemend slechte televisie, een stinkende wolk van volk, BN’ers en politici. Uit het blik gewone mensen had de zender de meest schrijnende gevallen gevist. Hoe dacht een man wiens dochter was vermoord over vervroegde vrijlating? Wat vond een echtgenoot die al jaren zijn verlamde vrouw verzorgt van bezuinigingen op de zorg? Ze mochten hun verhaal aan SBS-sterren vertellen. Het was heel erg om de lijsttrekkers vervolgens te zien kruipen om interviewers als Patty Brard, Kees Tol, Lucille Werner naar de mond te praten. Rob Geus die premier Rutte bij de Hofvijver de maat nam over de zorg was het dieptepunt, maar de stemgerechtigden in ‘het SBS-stemcafé’ klapten er de handen voor stuk, die waren ineens nog beter in staat om hun rode ballen te verdelen.

Na afloop zat ook ik stuk. Ik had ieder vertrouwen in een groot deel van het electoraat verloren, maar vooral drie doelpunten van een historische voetbalwedstrijd gemist. Waarom keek ik altijd naar de verkeerde zender? In gedachte gooide ik mezelf vijf rode ballen naar het hoofd.

De volgende ochtend begon de dag, zoals iedere dag sinds ik vader ben, met Goedemorgen Nederland! van WNL waar ze mijn favoriete presentatrice Leonie hadden vervangen door Geert Wilders die tijdens het ochtendgetrut maar meteen over Erdogan begon. De mensen thuis mochten vragen insturen. Ze kwamen tot:

- Hoe lang bent u?

- Hoe oud bent u?

- Hoe oud is uw vrouw?

- Wat gaat u stemmen?

Geert die het niveau feilloos inschatte op vijf rode ballen, sloeg terug met wat ongezellige meningen over migranten, maar stal de kijkersharten met een foto van zijn twee nieuwe poezen die zijn vrouw een dag eerder onder haar meisjesnaam uit het asiel in Zaandam had gehaald. De kijkers werd opgeroepen om mee te denken over ‘leuke namen’. De mailboxen stroomden over, nog nooit in de geschiedenis van Goedemorgen Nederland! hadden ze zoveel respons op een vraag gekregen.

Kan iemand tegen Lodewijk Asscher zeggen dat hij zijn cavia meeneemt als hij binnenkort ook bij Goedemorgen Nederland! of een ander ding aanschuift? Het maakt niet uit wat of hij zegt, gewoon zitten, een beetje kijken en heel hard aaien. Krijgt hij van de mensen ook nog wat rode ballen.

heeft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.