Rechtbank heft beslaglegging tegoeden Staatsloterij op

Eerder deze week spande de staatsdeelneming een kort geding aan tegen claimorganisatie Loterijverlies.

Loten van de Staatsloterij.
Loten van de Staatsloterij. Foto Bas Czerwinski/ANP

De beslaglegging op 122 miljoen euro van de Staatsloterij door de claimorganisatie Loterijverlies BV is vrijdag door de rechtbank in Den Haag opgeheven. De rechter besloot dat er te veel onduidelijkheid was over de bevoegdheid van de BV en over de hoogte van hun claim. Ook mag Loterijverlies BV van de rechter niet nog een keer een beslaglegging aanvragen.

Een woordvoerder van de Staatsloterij noemt de nieuwe stap in de slepende procedure “zeer terecht”. De beslaglegging die woensdag werd opgelegd was volgens hem “bizar en onnodig”. Deze zou namelijk de uitkering van prijzen in gevaar brengen. Vrijdagavond vindt de loterijtrekking van maart plaats. De advocaat van de Staatsloterij zei tijdens de rechtszaak dat het “schaamteloos’ was van Loterijverlies “om een gezonde onderneming zo te verlammen”.

De voorman van Loterijverlies BV Ferdy Roet was zelf niet bij de zitting aanwezig omdat hij vast zat in het buitenland, maar zegt tegen NRC dat ze in hoger beroep gaan.

Onverkochte loten

Loterijverlies BV vroeg eerder deze week om beslaglegging omdat ze volgens hun advocaat vrezen dat de Staatsloterij niet het geld heeft om de gedupeerde deelnemers te compenseren. De beslaglegging, van precies 121.997.895 euro, was gebaseerd op de hoeveelheid geld die deelnemers zouden hebben besteed aan loten die ze volgens de claimorganisatie anders niet zouden hebben gekocht.

Lees ook over de misleiding van de Staatsloterij: Miljoenenspel

De Staatsloterij wordt al jarenlang achtervolgd door claimorganisatie Loterijverlies, waarbij 194.000 deelnemers van de Staatsloterij zijn aangesloten. De Hoge Raad stemde in januari 2015 in met de claim van Loterijverlies-voorman Roet dat de Staatsloterij jarenlang deelnemers misleidde. Van 2000 tot 2008 trok de oudste loterij van Nederland prijzen uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten, waardoor de winkans voor deelnemers lager lag.

Wie vertegenwoordigt de loterijdeelnemers?

Loterijverlies BV vocht vrijdag ook om haar rol als vertegenwoordiger van de gedupeerde deelnemers te verdedigen. Voorman Roet is namelijk op zijn beurt weer in een strijd verwikkeld met een deel van zijn achterban omdat hij miljoenen euro’s inschrijfgeld van zijn leden had gebruikt om een villa en dure auto’s te kopen. Hij werd eerder in 2016 door een rechter geschorst als bestuurder van de zusterorganisatie Stichting Loterijverlies, en besloot vervolgens met de BV door te gaan met de strijd.

Lees ook: Rechter grijpt in bij belangenclub die Staatsloterij op knieën kreeg

De belangrijkste vraag die daarom nu speelt is: wie vertegenwoordigt de benadeelde loterijdeelnemers? De advocaat van Roet zegt dat 80.000 deelnemers zich met een ondertekend formulier bij de BV hebben aangesloten. Tegelijkertijd zegt de Staatsloterij dat de ondertekenaars van die machtiging door de claimorganisatie zijn misleid en niet wisten dat ze afstand deden van de Stichting Loterijverlies.

Roet noemt deze aanklacht van de Staatsloterij op zijn beurt weer misleiding. De deelnemers die hij zegt te vertegenwoordigen zouden duidelijk over de machtiging zijn ingelicht.

De Staatsloterij wil op het moment alleen nog onderhandelen met de stichting. De woordvoerder van de Staatsloterij noemde de beslaglegging daarom eerder deze week een “paniekpoging” van Roet om niet buiten spel gezet te worden.