President Park afgezet na corruptieschandaal

Zuid-Korea Het Constitutionele Hof beëindigde haar presidentschap. Bij protesten vielen twee doden.

Foto Kim Hong-Ji/ Reuters

Duizenden Zuid-Koreanen zijn vrijdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen een besluit van het Constitutionele Hof dat de afzetting van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye bekrachtigde.

Het achtkoppige hof besloot unaniem dat er een eind is gekomen aan het presidentschap van Park, wier populariteit sinds december op een dieptepunt was beland. De dochter van oud-dictator Park Chung-hee wordt beschuldigd van corruptie en is de eerste president die wordt afgezet sinds het land in de jaren 80 een democratie werd.

Het besluit van het hof betekent ook dat Park haar immuniteit verliest en dus vervolgd kan worden.

Binnen zestig dagen wordt er een nieuwe leider gekozen. De grootste kanshebber lijkt de liberaal Moon Jae-in, die van Park verloor tijdens de verkiezingen van 2012.

Het vertrek van Park komt op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland en in de regio snel oplopen. Noord-Korea gaat in weerwil van VN-resoluties door met raketproeven. Zuid-Korea is net begonnen met de installatie van een Amerikaans raketafweersysteem, waartegen regionale grootmacht China bezwaar heeft. China heeft uit protest Zuid-Koreaanse winkels gesloten.

Betogingen

Bij betogingen in hoofdstad Seoul ging het er vrijdag heftig aan toe. Twee mensen, van 60 en 72 jaar, kwamen om het leven. Een van hen stierf nadat hij van een politiebus was gevallen.

Volgens peilingen vindt ongeveer 70 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking dat Park moest worden afgezet. Sommigen gingen vrijdag de straat op om het einde van haar presidentschap te vieren.

De uitspraak van het hof is het voorlopige sluitstuk van maandenlange politieke onrust in het land sinds het schandaal, dat de opmaat vormde voor de afzetting, vorig najaar begon.

Toen de omvang van de affaire in oktober steeds duidelijker werd, gingen wekelijks tienduizend Koreanen de straat op om het aftreden van Park te eisen. Na parlementaire hoorzittingen over de zaak stemde het parlement in december voor een afzettingsprocedure tegen Park.

Park heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van het hof. Haar advocaat noemt de beslissing onacceptabel, ze zegt dat het proces is gepolitiseerd.

Yoon Tae-Ryong, politicoloog aan Konkuk University in Seoul zei in een eerste reactie tegen persbureau AP: „Als Park het besluit accepteert en haar aanhang tot kalmte maant dan zou het vredig kunnen blijven. Maar als we kijken naar hoe ze zich tot nu toe heeft gedragen dan denk ik dat dit wensdenken is.”