OM dagvaardt Syriëgangers aanwezig te zijn bij zitting

Het OM wil niet wachten tot zij terugkeren naar Nederland en laten zien dat mensen zich niet kunnen onttrekken aan het Nederlandse strafrecht.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tien mannen die worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat (IS) gedagvaard om te verschijnen op een regiezitting van de rechtbank Rotterdam. Dat meldt het OM op vrijdag. Het is voor het eerst dat het OM mensen dagvaardt om een zitting bij te wonen.

Het OM wil niet wachten met hun berechting tot zij terugkeren naar Nederland. Bovendien wil het OM dat de verdachten ook buiten hun aanwezigheid om veroordeeld kunnen worden. Bij een veroordeling kunnen ze dan bij terugkeer onmiddellijk worden omgepakt. Hiermee hoopt het OM het risico met veroordeelde terugkeerders uit het strijdgebied te verkleinen.

Het OM wil met de dagvaarding laten zien dat mensen zich niet kunnen onttrekken aan het Nederlandse strafrecht door naar het buitenland af te reizen. De verdachten kunnen tijdens de rechtszaak wel door een advocaat worden vertegenwoordigd. Het gaat om een regiezitting op 23 maart 2017.

De mannen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Ze zijn uitgereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS dus waarschijnlijk bevinden ze zich in in Syrië of Irak. Omdat het OM niet weet waar ze zijn, is de dagvaarding uitgereikt aan de griffie van de rechtbank en heeft het OM de mannen geprobeerd te bereiken via social media, zoals Twitter, Facebook en Whatsapp. Ook heeft de politie de zaak onder de aandacht proberen te krijgen in het strijdgebied met een gerichte actie op Facebook.

Lees ook: Wat doet de IS-strijder als het kalifaat valt?

Nederlandse jihadisten

In februari stelde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een vijf pagina’s tellend paper over terugkerende jihadisten, dat “een klein aantal Nederlandse terugkeerders uit Syrië en Irak” een aanslag in Nederland kan plegen. Een andere groep vormen volgens de AIVD een risico omdat ze nieuwe rekruten in Nederland zullen werven voor de strijd.

Hoeveel Nederlandse Jihadisten op het strijdveld zijn, laat de AIVD niet weten. Het blijkt om een kleine groep te gaan. Maar deze Jihadisten bevinden zich volgens de AIVD al langer in de strijd, meer dan een jaar, waardoor ze bij terugkomst getrainder zijn voor een aanslag.