Recensie

Recensie Media

Nog een scherm erbij met de Nintendo Switch

Willen we er echt nog een schermpje bij? Dat is de hamvraag voor Nintendo, maker van de nieuwe Switch.

Nintendo denkt van wel. De in 2015 overleden directeur Satoru Iwata was zich heel bewust van de noodzaak steeds opnieuw te verrassen met kwaliteit en nieuwe ideeën. Anders dan bijvoorbeeld Apple, dat ‘nuttige’ producten maakt, zei Iwata eens, heeft Nintendo geen intrinsiek bestaansrecht. De Switch is nog door hem bedacht. Iwata’s laatste poging om ons te verblijden met een typische Nintendo-uitvinding.

Nintendo’s hardware en software worden altijd in samenspel ontworpen. Nieuw bij de Switch is hoe multi-inzetbaar en configurabel het apparaat is. Schuif de ‘Joy-Cons’ aan het touchscreen en je hebt een grote, lichte Game Boy waarop je volwaardige game-ervaringen kunt beleven, zoals de nieuwe Zelda, Breath of the Wild, waarin je een heldenreis maakt door een verbluffende fantasiewereld.

Plaats de Switch in de tv-dock en het spel gaat verder op het grote scherm. Maak de Joy-Cons los en je hebt twee mini-controllers, waarmee je met een tweede speler bijvoorbeeld samen puzzels kunt oplossen in het spel Snipperclips.

Lees ook: De Switch moet de neergang van Nintendo stoppen

Na de succesvolle Wii was de vorige Nintendo-console, de Wii U, een flop. De Switch moet voor een frisse wind zorgen, maar gaat opvallend genoeg vooral verder waar de Wii U was gebleven. Dat was óók een tablet met knoppen die tevens op de tv aangesloten kon worden. Maar het apparaat had tal van mankementen. De Switch lost die problemen op. Hij hoeft niet in de buurt van de tv te blijven, is lichter, en zijn batterij gaat uren langer mee. Het touchscreen is multitouch, en het menu is eenvoudiger en véél sneller. De losse Joy-Cons zijn kleinere, preciezere Wii-afstandsbedieningen met een verbeterde trilfunctie.

De vraag is: lukt het Nintendo om een stroom van kwaliteitsgames op gang te brengen, van eigen ontwikkelteams en andere uitgevers? Wellicht scheelt het dat games straks niet meer verdeeld hoeven worden tussen de tv-console en de draagbare Nintendo DS. En komt er een goede manier om al die klassieke Nintendo-spellen uit de jaren tachtig en negentig opnieuw te spelen, bijvoorbeeld met een all-you-can-eat-abonnement?

Als de Switch al het speciale van Nintendo weet samen te brengen, wordt het de moeite waard om dit schermpje aan je huishouden toe te voegen. Zeker als de prijs nog wat omlaag gaat, want 329 euro is best veel voor een apparaat zonder intrinsiek nut.