Legendarische F1- en motorkampioen John Surtees overleden

John Surtees werd als enige coureur ooit zowel wereldkampioen in de Formule 1 als bij het motorrijden. Hij is 83 jaar geworden.

John Surtees tijdens een pitstop op het circuit van Zandvoort in 1964. Foto: Pieter Risseeuw/Archief ANP

De Britse racelegende John Surtees is overleden in het St. George’s-ziekenhuis van Londen, waar hij vorige maand werd opgenomen vanwege ademhalingsproblemen. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend. Surtees was de enige die erin slaagde om op zowel twee als vier wielen wereldkampioen te worden.

De Brit begon zijn imposante carrière als motorcoureur en werd in 1956, 1958, 1959 en 1960 wereldkampioen in de de 500cc-klasse. Daarna stapte hij over naar de autosport en pakte met zijn Ferrari in 1964 de titel in de koningsklasse Formule 1.

In totaal haalde hij 24 keer het podium van de Formule 1 tussen 1960 en 1972. Na zijn actieve carrière leidde hij in de jaren zeventig zelf een Formule 1-team.

Zijn zoon Henry was ook coureur. Die overleed in 2009 op slechts 18-jarige leeftijd tijdens een Formule 2-race toen hij een losgeraakt wiel van de gecrashte auto voor hem tegen zijn helm kreeg.

Actief in Nederland

John Surtees was ook vaak te zien in Nederland. Zo won hij in 1959 de TT van Assen en was hij na zijn overstap naar de Formule 1 te bewonderen op het circuit van Zandvoort. Ook in zijn kampioensjaar 1964.

De familie neemt in een verklaring op Facebook liefdevol afscheid van de Britse racelegende:

“John was een liefhebbende man, vader, broer en vriend. Hij was ook een van de echte groten van de motorsport en werkte tot voor kort nog onvermoeibaar voor The Henry Surtees Foundation en het Buckmore Park Kart Circuit.”

John Surtees is 83 jaar geworden.