Le Pen stapt op als Fransen geen ‘Frexit’ willen

Dat zegt de kansrijke Franse presidentskandidaat in een interview met NRC.

Foto AFP

Lukt het Marine Le Pen als president niet om Frankrijk los te koppelen van de huidige Europese Unie, dan treedt ze af. Als door haar gewenste onderhandelingen met Brussel over „meer soevereiniteit” niet slagen en de Fransen in een door haar uitgeschreven referendum over een ‘Frexit’ tegen haar plannen stemmen, „dan verzoek ik ze een andere leider te kiezen”.

Dat zei Le Pen, presidentskandidaat voor het nationaal-populistische Front National, deze week in een gesprek met NRC en journalisten van enkele andere Europese media waarin ze haar draaiboek voor een vertrek uit de unie uit de doeken deed.

Le Pen gaat in de meeste peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen op kop. Ze zou de eerste ronde op 23 april met meer dan een kwart van de stemmen kunnen winnen, maar twee weken later zou ze het volgens de huidige cijfers afleggen tegen haar belangrijkste uitdagers, de partijloze vrijzinnig liberaal Emmanuel Macron en François Fillon van de centrum-rechtse Republikeinen. „Als de Fransen in de EU willen blijven, dan kan niets van mijn project uitgevoerd worden”, zei ze over dit scenario. „Ik ben er niet om op het pluche te blijven plakken.”

Lees ook: Le Pen wil geen vice-kanselier van Merkel zijn

In haar onderhandelingen met Brussel over terugkeer van „territoriale, economische, monetaire en wetgevende soevereiniteit” rekent ze op steun van landen in Zuid-Europa die volgens haar net als Frankrijk lijden onder de te sterke euro. „De euro is niet ziek maar dood”, zei ze in haar in haar campagnehoofdkwartier in Parijs. De terugkeer van de franc moet volgens haar in combinatie met „intelligent protectionisme” de Franse concurrentiepositie tegenover vooral Duitsland verbeteren.

Lees hier wat NRC vindt: De échte revolutie broeit in Frankrijk

Frankrijk maakt zich op voor een ingrijpende herschikking van de politiek. Voor het eerst sinds de instelling van de Vijfde Republiek in 1958 bestaat de kans dat de twee traditionele machtsblokken, de van oorsprong gaullistische Republikeinen en de socialisten, niet de tweede stemronde halen. Le Pen:

„De Fransen zijn bezig een nieuwe breuklijn af te dwingen tussen voorstanders van globalisering en patriotten.”