Oud-korpschef Bouman moet meedoen aan fraudeonderzoek

De voormalige korpschef Bouman liet woensdag weten geen zin te hebben in het onderzoek omdat een lid van de commissie zich bevooroordeeld zou hebben getoond.

Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.
Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Foto Bas Czerwinski/ANP

De voormalige korpschef van de politie Gerard Bouman moet weer gaan meewerken aan het onderzoek dat de onafhankelijke commissie Ruys op verzoek van het ministerie van veiligheid en justitie instelt naar fraude bij de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie. Dit zegt een woordvoerster van minister Blok.

In een brief aan Bouman schrijft Blok vandaag er vanuit te gaan dat Bouman “weer gaat meewerken” aan de verhoren van de commissie. Bouman liet woensdag de minister weten geen zin meer hebben in het onderzoek omdat een lid van de commissie zich bevooroordeeld zou hebben getoond in een gesprek.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast

De minister heeft Bouman uitgenodigd voor een gesprek om zijn grieven toe te lichten. Bouman is niet op die uitnodiging ingegaan, aldus Blok. De bewindsman zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de commissie Ruys “in staat is om de onderzoeksvragen te beantwoorden. Op een eerlijke manier, die recht doet aan alle partijen”.

Royaal geld geven

Een van de vragen die de commissie onderzoekt is of Bouman door het royaal geven van geld aan de Centrale Ondernemingsraad – jaarbudget 1,6 miljoen euro – de instemming van het medezeggenschapsorgaan heeft gekocht. Bouman heeft ook toegegeven uit eigen zak 4.000 euro te hebben geleend aan de voorzitter van de COR, Frank Giltay. Volgens Bouman is dat een normale vriendendienst. Tegen Giltay loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering.

De commissie Ruys heeft tot nu toe zo’n 25 personen gehoord. Dit voorjaar wordt het rapport verwacht.