Indonesische politici verdacht van corruptie 160 miljoen euro

De minister van Justitie en de voorzitter van het parlement worden genoemd in het corruptieschandaal rond de invoering van een elektronische identiteitskaart.

In de rechtszaak staan twee ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken terecht, maar ook hoge politici worden genoemd in de corruptiezaak dat draait om het verduisteren van meer dan 160 miljoen euro.
In de rechtszaak staan twee ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken terecht, maar ook hoge politici worden genoemd in de corruptiezaak dat draait om het verduisteren van meer dan 160 miljoen euro. Foto AFP

Belangrijke Indonesische politici uit de regering van president Joko Widodo worden verdacht van het verduisteren van omgerekend meer dan 160 miljoen euro. Het gaat om onder meer over de minister van Justitie en de voorzitter van het parlement, zo meldt persbureau AP.

De namen van de politici kwamen naar voren in de aanklacht van een speciale rechtbank tegen corruptie waar twee medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken terechtstaan. Zij ontkennen zelf enige betrokkenheid bij het corruptieproces.

Corruptie rond invoering elektronische identiteitskaart

De corruptiezaak draait om de invoering van een elektronische identiteitskaart in 2011 en 2012. Van het budget van 415 miljoen euro zou meer dan een derde van het geld zijn verduisterd. Volgens een anti-corruptie afdeling van de Indonesische politie zijn er tachtig mensen bij deze zaak betrokken. Ook een voormalig minister van Binnenlandse Zaken wordt genoemd en een aantal gouverneurs van provincies.

Het schandaal is een belangrijke test voor de Indonesische president Widodo. Hij kwam in 2014 aan de macht met de belofte om veel werk te maken van corruptiebestrijding.

Lees ook: Zelfs parlement Indonesië is te koop

Indonesië geldt als een van de meest corrupte landen ter wereld. Op de rangschikking van Transparency International staat het land met 250 miljoen inwoners op plek 107 van de 174 landen. Uit onderzoek van de ngo Indonesia Corruption Watch blijkt dat 10 procent van de parlementariërs uit de termijn 2009-2014 zijn veroordeeld of verdacht van corruptie. In totaal telt het Indonesische parlement 560 zetels.