De droombaan van Joram van Klaveren

Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden.

De Droombaan 12/12

‘Iedereen is op zoek naar de waarheid’

Joram van Klaveren (VNL)

Verkiezingen. Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden. Door Petra de Koning

Foto Merlijn Doomernik

Als je doorvraagt, waren er natuurlijk ook wel andere beroepen die Joram van Klaveren (VNL) als kind voor zichzelf had bedacht. „Koning, astronaut, profvoetballer.” Maar waar hij goed in was, zegt hij, was: dingen uitleggen. Hoe je Monopoly moest spelen, schaken, wat dan ook.

Van Klaveren had een jongere broer en een zus die graag naar hem luisterden, dat was een voordeel. Hij denkt dat hij de liefde voor lesgeven van zijn moeder heeft. Die was niet zomaar juf, zegt hij. „Het was haar roeping.” Tot haar pensioen gaf ze les op een basisschool. Zijn zus werd ook juf, zijn broer was leraar op een middelbare school, een oud-oom richtte een school op in Canada.

Het ‘uitleggen’ kregen ze volgens Van Klaveren óók mee door hun gereformeerde opvoeding. „Denk maar aan de Heidelbergse Catechismus.” Die geloofsbelijdenis in 129 vragen en antwoorden leerde hij – vrijwillig – uit zijn hoofd. En hij kent ze nog steeds. „Ik was een jaar of veertien, vijftien en hield van rijtjes stampen, feitjes leren. Raar, hè? Ik vind het nog steeds heel leuk om te doen en het is handig in discussies.”

Van Klaveren denkt dat iedereen op zoek is naar de waarheid. „Als je daarbij kunt helpen, is dat leuk.” Hij studeerde zelf godsdienstwetenschappen aan de VU in Amsterdam en werd al voordat hij klaar was, door een oud-docent van hem gevraagd of hij kwam lesgeven op een scholengemeenschap in Lelystad, als docent godsdienst en maatschappijleer, en later op een gymnasium in Almere.

Toen hij in maart 2014 uit de PVV stapte, na de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders, werd hij meteen gebeld door een school, zegt hij: of hij daar leraar wilde worden. Van Klaveren bleef in de Tweede Kamer.

Bekijk de foto’s van alle andere droombanen