Han Busker nieuwe voorzitter FNV

Busker was de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Hij volgt oud-voorzitter Ton Heerts op.

De nieuwe voorzitter, Han Busker.
De nieuwe voorzitter, Han Busker. Foto Sander Koning/ANP

Han Busker is vrijdag definitief benoemd tot de nieuwe voorzitter van vakcentrale FNV. Busker was de enige kandidaat en volgt oud-voorzitter Ton Heerts op, die in mei 2016 opstapte.

Lees ook: FNV-leden kunnen op één kandidaat stemmen

Busker is tot voorzitter gekozen voor de periode 2017-2021. De leden stemden bij een raadpleging met een ruime meerderheid in met zijn benoeming. Hij is door het bestuur van de vakbond naar voren geschoven als nieuwe voorzitter. Naast Busker waren er nog vier anderen die zich kandidaat hadden gesteld, maar zij zijn niet opgenomen op de kandidatenlijst.

Lees ook het eerder verschenen profiel van Busker in NRC.

Han Busker heeft een verleden in de politiewereld. Hij werkte bij de gemeentepolitie van Amsterdam en de Marechaussee op Schiphol. Als voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) was hij verantwoordelijk voor acties voor een betere politie-cao. Bij FNV hield hij zich als algemeen bestuurder sinds juni 2016 bezig met zorg en pensioenen.

Waarschuwing

Busker zegt zich in te willen gaan zetten voor sociale zekerheid en ‘echte banen’. Na zijn benoeming kwam Busker meteen met een waarschuwing voor FNV-leden. Hij riep hun op zich niet te laten misleiden door “partijen aan de rechterkant”, die volgens Busker inzetten op sterkere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Naast een nieuwe voorzitter wordt er dit jaar ook een nieuw bestuur gekozen. Dat gebeurt op 11 mei tijdens het vakbondscongres.