Gasput

Canadees gaswinningsbedrijf wint zonder toestemming gas bij Heerenveen

foto istock

Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion wint sinds november gas uit een put onder Heerenveen en het nabijgelegen Opsterland zonder dat het daarvoor toestemming heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de exploitant donderdag verzocht met de winning te stoppen. Geeft Vermilion hier voor maandag geen gehoor aan, dan moet het bedrijf een dwangsom betalen die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Het SodM stelt dat Vermilion op 24 november vorig jaar toestemming vroeg voor de gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft daarover nog geen besluit genomen, maar het Canadese bedrijf heeft de put wel al in gebruik genomen.

Kamerleden van PvdA, SP en ChristenUnie hebben inmiddels opheldering hebben gevraagd over de gaswinning in het gebied.

Vermilion heeft al twee andere putten in het Friese dorp Langezwaag in gebruik. Ook het boren naar deze putten wordt door de SodM onderzocht.

De gasexploitant zegt dat het over de zaak in gesprek is met het ministerie van Economische Zaken en uiterlijk maandagmiddag met een reactie zal komen.