Gasput

Canadees gaswinningsbedrijf wint zonder toestemming gas bij Heerenveen

foto istock

Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion wint sinds november gas uit een put onder Heerenveen en het nabijgelegen Opsterland zonder dat het daarvoor toestemming heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de exploitant donderdag verzocht met de winning te stoppen. Geeft Vermilion hier voor maandag geen gehoor aan, dan moet het bedrijf een dwangsom betalen die kan oplopen tot 10 miljoen euro. De gasexploitant was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Het SodM schrijft op zijn site dat Vermilion op 24 november vorig jaar toestemming vroeg voor de gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft nog geen besluit genomen over het plan, maar het Canadese bedrijf heeft de put wel al in gebruik genomen.

Kamerleden van PvdA, SP en ChristenUnie hebben inmiddels opheldering hebben gevraagd over de gaswinning in het gebied.

Vermilion heeft al twee andere putten in het Friese dorp Langezwaag in gebruik. Ook het boren naar deze putten wordt door de SodM onderzocht. In Nederland richt Vermilion zich op de opsporing, ontwikkeling en productie van conventioneel aardgas.

    • Guus Ritzen