De stand van het land

Na een half jaar onderzoek in het land naar wat de mensen van politiek denken is de conclusie: steeds minder. De belangstelling voor politiek neemt af, de zelfredzaamheid neemt toe.

In de afgelopen maanden reisden verslaggevers Bas Blokker en Jutta Chorus naar 22 plaatsen in Nederland. Die plekken selecteerden zij weloverwogen, op basis van de actualiteit. Toen de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA in het nieuws was, reden ze naar Stiens, een rood bolwerk in het rode noorden. Kroop het CDA voorzichtig omhoog in de peilingen, dan keken ze waar die partij ooit heel groot was, maar de laatste jaren flink was weggezakt – en zo kwamen ze in Denekamp uit. Laaide woede tegen ‘de elite’ op, dan gingen ze naar Soest, waar de kans groot was dat we de Nederlandse elite zouden vinden. Collega Arlen Poort, die al jarenlang de verkiezingsuitslagen voor NRC verwerkt en analyseert, heeft daarbij steeds de weg gewezen. Waren ze eenmaal op de juiste plek, dan lieten ze het verder aan het toeval over en spraken we willekeurig mensen aan.

Voor reacties: b.blokker@nrc.nl of j.chorus@nrc.nl

destemming

Klik een van de bollen op de kaart aan om een van de bezochte locaties in Nederland te bekijken.

Vledderveen

Het dorp doet het zelf wel

De gemeente Westerveld, waar Vledderveen onder valt, is ver weg dus de dorpelingen wachten daar niet op. Ze stellen een Dorpsvisie 2025 op en kopen een defibrillator.

Lees hier het artikel

Soest

Er is iets gaan wankelen in Soest

Bevoorrecht, noemen ze zichzelf. Maar de welgestelden in Soest voelen zich onrustig. „Het systeem collapst.”

Lees hier het artikel

Landgraaf

Het programma van de revolutie

De zege van Trump geeft ook tegenstemmers in Nederland hoop. De elite is „uitgescheten”.

Lees hier het artikel

Landgraaf

De hele samenleving gaat kapot

Sinds deze week weten de kiezers die het Oekraïneverdrag per referendum afwezen, dat ze niet hun zin krijgen. „Rutte leidt een corrupte bende”, zeggen ze in nee-walhalla Landgraaf.

Lees hier het artikel

Stiens

Grote rode familie viel uiteen

De PvdA wil kiezers binden door ze de lijsttrekker te laten kiezen. In Stiens, het roodste dorp, is de vraag: wat doet de PvdA voor ons?

Lees hier het artikel

Zuidas

Hertjes met inhoud op de Zuidas

Seksisme is in het nieuws: eerst bij studenten, nu bij Donald Trump. NRC zoekt het debat in het land op. Deze week: wat vrouwen moeten kunnen op de Zuidas.

Lees hier het artikel

Amsterdam

Hoe dekoloniseer je de bibliotheek?

De stemming In Den Haag ging het deze week over Nederlands-Indië en Zwarte Piet. NRC zoekt het debat in het land op. Deze week: zwart verzet op de VU. „In Nederland kun je je niet ontplooien, dat is een feit.”

Lees hier het artikel

Rotterdam Zuidwijk

‘Wilders heeft toch niks miszegd?’

Hoe viel Wilders’ toespraak? Witte Rotterdammers horen bij zijn „miljoenen Nederlanders”. Niet-witte zeggen koeltjes: „Wij zijn toch al in de meerderheid.”

Lees hier het artikel

Denekamp

Verlangen naar het CDA (van weleer)

De samenleving waar Jan Terlouw op terugkeek, bestaat nog in Denekamp. Niet in de politiek misschien, wel in het dorp.

Lees hier het artikel

Bergambacht

Wilders pikt de veren van Wim Kok

In het geboortedorp van Wim Kok was de PvdA twintig jaar geleden nog de grootste partij. Nu steunen veel inwoners de PVV.

Lees hier het artikel

Bos en Lommer

Te veel toeslag maakt schuld

Een kwart van de bewoners van de Amsterdamse wijk Bos en Lommer heeft schulden. Vooral, zo blijkt, bij de Belastingdienst.

Lees hier het artikel

Lombok

Ieder voor zich in Lombok

Lombok, Utrecht, was een multiculturele samenleving. Multicultureel is het nog. Maar van samenleven is steeds minder sprake.

Lees hier het artikel

Amersfoort

Bang voor de invloed van de straat

Overlast van jongens van Marokkaanse afkomst bepaalt het stemgedrag van de een – en van de ander het buitenspeelbeleid.

Lees hier het artikel

Elsendorp

Iedereen maakt plannen, nee hoor je niet

Duizend inwoners telt het dorp – en een school, een huisarts, een voetbalclub. Elsendorpers wachten nooit tot de gemeente iets regelt.

Lees hier het artikel

Zoetermeer

Ja, ze gaan stemmen. Maar op wie?

Mbo’ers uit Zoetermeer kijken uit naar de verkiezingen. Ze letten vooral goed op welke partij het meest voor hun belangen opkomt.

Lees hier het artikel

Wassenaar

Rutte onderschat armoede van de rijken

In het VVD-bolwerk Wassenaar is de magie van premier Rutte uitgewerkt. Hij is te glad en heeft geen oog voor de economische malaise – óók hier.

Lees hier het artikel

Almere Haven

PVV-stemmers willen gered worden

In Almere Haven vinden ze Trump waardeloos, maar ook „wel eens gezond voor de democratie”. Hetzelfde denken ze van de PVV, die overblijft na een aftreksom.

Lees hier het artikel

Nijmegen

Een verlangen naar saamhorigheid

In de wijk Bottendaal in Nijmegen is iedereen links, maar ze begrijpen de PVV-stemmers wel. „Je moet de mensen niet jaloers maken.”

Lees hier het artikel

Capelle aan den IJssel

Hekel aan beleid dat anderen voortrekt

In een etnisch gemengde middenklassewijk zoeken de kiezers de flanken op. „Nederlanders hebben Wilders nodig, wij Kuzu.”

Lees hier het artikel

Amsterdam

Uitgroeispray? Ja! Politiek? Nee, jakkes!

Op de Huishoudbeurs in Amsterdam praten mensen liever niet over politiek. Als ze het doen, gaat het over verbroken beloften.

Lees hier het artikel

Schipluiden

Een dorp waar je samen viert en rouwt

In Schipluiden zijn de traditionele partijen tot nog toe onbedreigd de grootste. „De middenklasse is sterk en solidair gebleven.”

Lees hier het artikel

Den Haag

De wijk waar Mark Rutte opgroeide

We gaan naar de Haagse wijk Duttendel met in ons achterhoofd een premier die een half jaar voor de verkiezingen pleur op! zegt tegen Nederlandse kiezers. Waarom Duttendel? Omdat diezelfde premier hier als jochie gewoond heeft.

Lees hier het artikel