Spekman kan slachtoffer echec PvdA worden en Turken geweerd met ‘dichtedeurendiplomatie’

De Haagse Stemming Over 5 dagen zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Haagse Stemming houdt je elke ochtend op de hoogte van de campagne. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

Het contrast op links is enorm. Jesse Klaver hield gister de grootste campagnerally in de moderne Nederlandse geschiedenis. Bij SP, maar vooral PvdA, ligt de partijvoorzitter onder vuur. Er gaan intern stemmen op dat Spekman de eer aan zichzelf moet houden op 15 maart. Vanavond doen Asscher en Roemer in een één-op-één debat een poging nog iets aan de dynamiek te veranderen.

SPEKMAN WANKEL: De positie van Hans Spekman positie heeft al vaker ter discussie gestaan, meer buiten dan binnen de PvdA overigens. Maar kan hij voorzitter blijven na een verpletterende nederlaag van de PvdA? Lodewijk Asscher blijft, heeft hij herhaaldelijk gezegd. Het zou ook absurd zijn als een partijleider na drie maanden opstapt om een ingecalculeerde nederlaag. Maar hoe zit het met de man die nu vijf jaar partijvoorzitter is en sinds het succes van 2012 alleen maar nederlagen leed? De campagneleider bovendien, die onterecht dacht dat een lijsttrekkersstrijd de partij nieuw elan zou geven.

Opgegeven: Er gaan kleine en minder kleine dingen mis in de PvdA-campagne, schrijft politiek verslaggever Thijs Niemantsverdriet. Asscher werd tijdens het Carré-debat onbarmhartiger aangepakt dan anderen. Maar wist zich daar ook niet goed uit te redden. Het lukt hem niet geloofwaardig zowel het kabinetsbeleid te verdedigen als te zeggen dat het allemaal anders moet. Binnen het campagneteam hopen ze nog op 15 zetels, maar ze geven ook toe: deze strijd is niet meer te winnen.

Eigen eer: Anonieme bronnen zijn boos op Spekman, schrijft De Telegraaf. Een afzwaaiend Kamerlid hoopt dat de partijvoorzitter woensdag meteen de eer aan zichzelf houdt.

Hoezo links: Zelfs ambtenaren stemmen niet meer op de sociaaldemocraten, blijkt uit een onderzoek van I&O. GroenLinks, D66 en VVD zijn nu het meest populair onder alle ambtenaren. Onder rijksambtenaren scoren VVD en PVV het hoogst. Hoezo zouden bij de overheid linkse mensen werken?

Briefje: In de Volkskrant doet Asscher met een deze campagne populaire briefadvertentie van twee volle pagina’s nog een poging kiezers te overtuigen. Daar kan hij zijn inhoudelijke verhaal wel kwijt.

Lees de NRC Programmawijzer, een overzicht van de verkiezings­programma’s. Met een handig filter lees je alleen over de partijen en onderwerpen die je het meest interesseren.

MONOFOCUS: Bij de SP is eveneens onvrede, schrijft redacteur Jos Verlaan. Ook hier is dat meer gericht op de voorzitter, Ron Meyer, dan op lijsttrekker Roemer. Meyer voert een vakbondachtige campagne op één thema: de zorg. Daarom horen we Roemer zelden over sociale woningbouw of de AOW-leeftijd. Er wordt intern vooral gemord over de ruim 250.000 euro, meer dan een zesde van het campagnebudget, die werd uitgegeven aan de organisatie van de landelijke manifestatie op het Malieveld, en over het feit dat de partij sinds de vorige Kamerverkiezingen ruim tien procent van de leden verloor.

JESSANDERS: Nogal een groot contrast met die andere man op links, Jesse Klaver, die gisteren zijn grootste campagnerally hield in een ‘uitverkochte’ Amsterdamse concertzaal: 5.000 mensen kwamen erop af. Ook dit keer was de overgrote meerderheid, volgens de organisatie 70 procent, geen lid van de partij. NRC interviewde een aantal (vaak nog zwevende) aanwezigen. Klimaat en vluchtelingen zijn bij Klaver opeens sexy thema’s. Van hem wordt gezegd dat hij veel heeft afgekeken van Obama en Trudeau, maar volgens Trouw deed hij meer denken aan de Democratische uitdager Bernie Sanders (75 jaar).

PANEL: In de Peilingwijzer laat de VVD de PVV een ietsjepietsje verder achter zich en ook de afstand op het CDA is een heel klein beetje groter geworden. Kan Buma nog een eindsprint maken en Rutte inhalen? Het politieke panel van NRC verwacht van niet: driekwart vindt het een onwaarschijnlijk scenario. Van Pechtold wordt nog minder verwacht.

De droombaan van Sander Dekker. Foto Merlijn Doomernik

WAT WIJ LEZEN:

Keuzestress: Geen tijd om voor woensdag alle verkiezingsprogramma’s door te spitten? NRC heeft per thema op een rij gezet hoe partijen erover denken. In deze programmatool kunt u eenvoudig standpunten van partijen vergelijken.

Immigratie: In een NRC-serie #endannudeinhoud vandaag het immigratiebeleid. Een lastig onderwerp om coalitieafspraken over te maken, zegt onderzoeker Ewoud Butter. Omdat het zowel voor links als voor rechts een principekwestie is, waarbij bovendien onduidelijk is welke maatregelen wel en niet werken.

Mobiliteit: Ook mobiliteit lijkt zo’n links vs rechts thema. Kort gezegd: meer spoor of meer asfalt. Maar partijen hebben ook opvallende plannen. Zo wil de VVD gepersonaliseerde kentekens mogelijk maken, zoals Mark1965.

Willy: Ook wat betreft het koningshuis, en de rol van de koning in de formatie in het bijzonder, tekenen de lijnen zich af over links en rechts. Dat leidt tot een interessante patstelling. De Raad van State (CDA’er Piet Hein Donner) en de Eerste Kamer (VVD’er Ankie Broekers) willen dat de koning tijdens het aanstaande formatieproces in ieder geval drie keer formeel wordt bijgepraat. Maar de Tweede Kamer (PvdA’er Khadija Arib) wil zich daar niet aan committeren, schrijft de Volkskrant.

Huiswerk: Een interviewbijlage van het AD met gesprekken met Rutte, Roemer, Pechtold, Krol, Klaver, Buma, en Asscher op verschillende inhoudelijke thema’s.

Wvttk: Het was je vast niet ontgaan, maar kiezers in het buitenland krijgen van de rechter dus niet meer tijd om hun stem uit te brengen. Turkse ministers worden niet formeel maar wel informeel geweerd, met dichtedeurendiplomatie, om hier campagne voor hun referendum te voeren. En de Pool Donald Tusk is donderdag, ondanks protest van Polen, herkozen als voorzitter van de Europese Raad. En het valt best mee met onze horkerigheid, er zijn veel tevredenlanders.

WAT WIJ VOLGEN: Roemer en Asscher gaan één-op-één met elkaar in debat bij EenVandaag. Pechtold is vandaag gasthoofdredacteur bij WNL. En Rutte zit bij Nieuwsuur - zonder boze Groningers.

QUOTE VAN DE DAG

“Het is mij ontgaan waar er na het ontstaan van de SGP (1918) nog andere christelijke partijen ontstonden”

SGP-leider Kees van der Staaij bij het christelijke debat van het Nederlands Dagblad. De discussie tussen hem en Buma (CDA) en Segers (CU) in Ede moest met zware politie-inzet plaatsvinden vanwege een “reële dreiging“.