Foto Khalid Amakran

Interview

‘Blowen vind ik iets heel sociaals’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar.

YouTube-filmpjes

„Ik speel gitaar maar heb geen les. Als ik op les zou gaan voelt het als een verplichting. Ik leg mijn gitaar ook weleens drie weken weg. Het is vaak dat ik iets even heel intensief wil doen – ook gamen, blowen, tekenen. Ik vind het moeilijk om één ding vol te houden. Tekenles vind ik best wel onzinnig. Je hebt technieken maar dat is voor mij niet wat tekenen inhoudt. Tekenen is: iets op papier zetten als je daar zin in hebt. Als ik iets niet weet is het goed om een paar filmpjes te kijken. Ik kijk heel veel YouTube-filmpjes. Het is een manier om mezelf aan te sporen iets nieuws te doen.”

Lekker kletsen

„Van blowen ga ik verhaaltjes vertellen, lekker kletsen. Ik krijg een beetje schijt aan de muur van al die dingen die je liever niet vertelt. Ik heb veel vrienden die blowen en ik heb er ook veel vrienden mee gemaakt. Ik vind het een goede keuze, het is iets heel sociaals. Natuurlijk ben je bang hoe je ouders reageren. Mijn moeder vond afgelopen zomer wiet in de zak van mijn jas toen ik met mijn vader in België was. Ik weet het nog goed, we gingen pizza halen en toen had mijn vader het er ineens over. Hij reageerde heel open. Gaf me tips in plaats van dat hij zei: niet doen. Mijn moeder was er minder rustig in. Ja, het gaat fout soms. Bij sommige mensen is het een beetje een overgangsdrug naar harddrugs. Niet bij mij, ik hou het echt wel in de gaten.”

Khalid Amakran

Eigen dingen

„Mijn moeder rookt, dat vind ik niks. Maar ja, het zou een beetje hypocriet zijn als ik daar wat van zou zeggen. Daarom was mijn moeder denk ik ook niet heel boos over het blowen, dat zou ook hypocriet zijn. We respecteren elkaar wel in onze eigen dingen.”

Brommer

„In de derde ben ik blijven zitten, sindsdien haal ik hoge cijfers. De eerste drie jaar heb ik best wel verkloot. In die tijd had ik het meeste moeite met mijn ouders. Ik was heel lui. Mijn vader wil eigenlijk altijd iets doen in het weekend, daar had ik helemaal geen zin in. Maar ik wilde ook niet vervelend doen en hem het idee geven dat ik hem niet wilde zien. De laatste tijd is mijn vader een stuk luier geworden. Hij vindt het ook niet erg meer om eens een zaterdag niets te doen. Ik sleutel veel aan mijn brommer als ik bij mijn vader ben. We hebben hem vooral daarom gekocht. Zodat we eraan kunnen sleutelen.”

Meedoen? Mail naar pubers@nrc.nl.