Archeologen vinden scherven standbeeld farao Ramses II

Ramses II de Grote regeerde van 1279 tot 1213 voor Christus. Duitse en Egyptische archeologen vonden dinsdag scherven van het standbeeld in een arme buitenwijk van Kairo.

De Egyptische minister van Oudheden Khaled el-Anani (midden, met zonnebril) poseert voor foto's met de gevonden scherven, die volgens archeologen toebehoren aan een standbeeld van farao Ramses II.
De Egyptische minister van Oudheden Khaled el-Anani (midden, met zonnebril) poseert voor foto's met de gevonden scherven, die volgens archeologen toebehoren aan een standbeeld van farao Ramses II. Foto Khaled Desouki/AFP

Ooit keek hij uit over de zonnestad Heliopolis, maar Duitse en Egyptische archeologen vonden hem dinsdag aan scherven in een arme buitenwijk van Kairo. Er zijn nog maar vier brokstukken geborgen: een stuk van de romp, de onderste helft van de kop, een kroon met het rechteroor en een fragment van het rechteroog.

Toch twijfelen de vinders geen moment: dit was een acht meter hoog standbeeld van farao Ramses II. Hij draagt de karakteristieke faraobaard en op de plek waar hij is gevonden stond ooit een zonnetempel die was gebouwd op last van Ramses II.

Veroveringstochten

Ramses II de Grote regeerde van 1279 tot 1213 voor Christus. Zijn eretitel dankt hij aan zijn veroveringstochten. Onder zijn bewind strekte het rijk zich uit van Syrië in tot Nubië (tegenwoordig Soedan).

De Egyptische minister van Oudheden, Khaled al-Anani, toonde zich donderdag opgetogen over de vondst. Er wordt nog gezocht naar andere brokstukken. Als het beeld kan worden gereconstrueerd wordt het opgesteld bij de ingang van het nieuwe Grand Egyptian Museum dat volgend jaar opengaat.