Archeologen graven in Kairo acht meter hoog standbeeld van farao Ramses II op

Stuk van de kop van Ramses II
Stuk van de kop van Ramses II Foto KHALED ELFIQI/EPA

Ooit keek hij uit over de zonnestad Heliopolis, maar Duitse en Egyptische archeologen vonden hem dinsdag aan scherven in een arme buitenwijk van Kairo. Er zijn nog maar vier brokstukken geborgen, een stuk van de romp, de onderste helft van de kop, een kroon met het rechteroor en een fragment van het rechter oog. Toch twijfelen de vinders geen moment: dit was een acht meter hoog standbeeld van farao Ramses II. Hij draagt de karakteristieke faraobaard en op de plek waar hij is gevonden stond ooit een zonnetempel die was gebouwd op last van Ramses II de Grote. Hij regeerde van 1279 tot 1213 voor Christus. Zijn eretitel dankt hij aan zijn veroveringstochten. Onder zijn bewind strekte het rijk zich uit van Syrië tot Nubië (Soedan).

De Egyptische minister van Oudheden, Khaled al-Anani, toonde zich donderdag opgetogen over de vondst. Als het beeld kan worden gereconstrueerd wordt het opgesteld bij de ingang van het nieuwe Grand Egyptian Museum dat volgend jaar opengaat.