Amsterdam weert touringcars die ‘onnodig’ in centrum rijden

Door de maatregel moet de doorstroming van het verkeer in de stad verbeteren.

Toeristenbussen die wel in het centrum moeten zijn, krijgen geen boete.
Toeristenbussen die wel in het centrum moeten zijn, krijgen geen boete. Foto Koen van Weel/ ANP

Een buschauffeur die met zijn touringcar door het centrum van Amsterdam rijdt terwijl hij daar niets te zoeken heeft, kan vanaf 13 april beboet worden. De maatregel moet de doorstroming van het verkeer in de stad bevorderen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat momenteel 60 procent van de touringcars niet in de binnenstad hoeft te zijn, maar dat ze er alleen maar doorheen rijden. De gemeente gaat vanaf 13 april extra handhavers inzetten om te controleren wat de touringcarbussen naar het centrum brengt. Blijkt dat de chauffeur de stad alleen maar doorkruist om op een andere bestemming te komen, dan krijgt hij een boete van negentig euro.

Het inrijverbod gaat volgens Het Parool gelden voor doorgaand touringcarverkeer op de routes Amstel-Rokin-Damrak en de zuidelijke lus Spuistraat-Nieuwezijds Voorburgwal. De touringcars met toeristen die nog wel het centrum als plaats van bestemming hebben, moeten in de toekomst ook uit de Amsterdamse binnenstad verdwijnen. De gemeente wil dat gaan realiseren door de haltes waar de toeristen overstappen op andere vervoersmaatschappijen te verplaatsen.

Lees ook: Toeristisch succes Amsterdam bijt zichzelf in de staart

Eind vorig jaar maakte de gemeente nog een plan bekend dat de cruiseschepen, die momenteel nog aanmeren vlakbij het Amsterdamse Centraal Station, in de toekomst buiten de binnenstad moeten aanleggen. Dat is volgens de gemeente nodig om de spreiding van toerisme te verbeteren.