‘Als je goed kijkt, is er altijd wel iemand die eruit springt’

De winnaar van de juryprijs van de NRC Fotowedstrijd in februari met het thema ‘Stilte’ is Roberto ten Hoedt uit Bennekom

Stil in mij
Stil in mij Roberto ten Hoedt

„Een heel uitbundig beeld en tegelijkertijd doodstil”, merkte de jury op. „De vrouw op de poster maakt een gebaar van ‘alles oké’, maar als je beter kijkt is het helemaal niet oké.” En: „Een mooi stiltemoment, zomaar midden op straat.” Ondanks het grote aantal inzendingen was de jury er vrij snel uit: Stil in mij van Roberto ten Hoedt is de winnaar van de NRC Fotowedstrijd van de maand februari, met als thema ‘Stilte’.

„Dit is in Utrecht, buiten bij Hoog Catharijne”, vertelt Roberto ten Hoedt (57) uit Bennekom. „Ik zag eerst die poster, met dat felle geel. En toen zag ik die man er zo onder zitten met zijn hond, helemaal in zichzelf gekeerd. Heel pakkend. Ik ben er een paar keer langs gelopen, en weer terug. Het was druk en best lawaaiig, want het was markt. Maar de man keek totaal niet op, trok zich niets van de omgeving aan – in tegenstelling tot de hond.”

„Ik maak best vaak portretten, en normaal gesproken spreek ik eerst altijd iemand aan. Nu niet, want waarschijnlijk was dan het hele effect weg geweest. Ik twijfelde wel, want ik heb ooit eerder iemand ongevraagd gefotografeerd, een zwerver, en die werd behoorlijk kwaad toen hij erachter kwam, wilde de camera uit mijn handen rukken. Dus ik ben daar heel voorzichtig in geworden. Maar nu kwam er geen enkele reactie.”

Bekijk hier de top-10 met favorieten van de vakjury

Oogenblick

De afgelopen drie jaar is Ten Hoedt ‘fanatiek bezig geweest’ met zijn serie Oogenblick, die deze maand geëxposeerd wordt. Daarvoor vroeg hij spontaan mensen op straat of hij ze mocht fotograferen. „Iedereen is altijd maar vrolijk lachend volop selfies aan het maken. Maar als er dan plotseling een vreemde vraagt of hij een foto mag maken, voelt dat ineens als een inbreuk op je privacy. Begrijpelijk. Je krijgt dan ook uiteenlopende reacties; negatieve en wantrouwende, maar gelukkig ook veel prettige. Dat kan hele leuke gesprekken én leuke foto’s opleveren.”

Rust en verslaving

Ten Hoedt, tot voor kort storemanager in de detailhandel, zou zich graag wat professioneler met fotografie gaan bezighouden. Portret- en reportagefotografie heeft zijn voorkeur, al vindt hij de natuur ook prachtig. „Ik mag graag ’s ochtends vroeg in het bos een hert of vosje fotograferen. Het is de combinatie van de rust die je in het bos vindt en de verslaving om overal een mooi plaatje van te willen maken.” Toch blijft ‘de mens’ voor hem het meest interessant. „Vooral in alledaagse situaties. Als je goed kijkt, is er altijd wel iemand die eruit springt.”

Het thema voor de maand maart is ‘Dier’. U kunt uw foto’s inzenden tot vrijdag 31 maart 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.